Napadač Bristol Cityja očekuje pobjede Zmajeva u obje utakmice

Iako se očekivalo da će predvoditi napad reprezentacije Bosne i Hercegovine u predstojećoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, Milan Đurić prošle sedmice morao je biti podvrgnut operaciji hernije.

Član Bristol Cityja, koji se takmiči u engleskom Championshipu, u intervjuu za “Al Jazeeru” kaže kako očekuje pobjede “Zmajeva” protiv Gibraltara u subotu u Zenici i u Elbasanu, gdje bh. nogometaši igraju prijateljski duel protiv Albanije naredne sedmice.

Prije svega, kako se osjećate nakon operacije?

“Sve ide kako treba. Nadam se kako sam se riješio problema koji me mučio posljednja dva mjeseca. Sada prolazim kroz proces rehabilitacije i siguran sam kako će me fizioterapeuti i drugo osoblje Bristol Cityja brzo vratiti u najbolje stanje”.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu igra kvalifikacijski meč protiv Gibraltara, a nekoliko dana kasnije gostuje kod Albanije na prijateljskom okršaju. Šta očekujete iz ovih utakmica?

“Nažalost, zbog ove povrede nisam se mogao odazvati pozivu selektora Mehmeda Baždarevića, ali sam siguran kako će momci pobijediti u obje utakmice. Trenutni mi je cilj da spasimo Bristol City (od ispadanja u niži rang takmičenja) te da u dresu reprezentacije pobijedimo Grčku u junu”.

Mnogi kažu kako više nema lakih rivala. Kakve utakmice očekujete protiv Gibraltara i Albanije?

“Siguran sam da momci neće imati problema. Volio bih da sam u mogućnosti da pokažem na tim utakmicama šta sve mogu uraditi za državnu reprezentaciju, no i povrede su dio sporta”.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u kvalifikacijskoj grupi H, sa sedam bodova iz četiri utakmice, trenutno zauzima treće mjesto, iza Belgije (12) i Grčke (10). Mogu li se “Zmajevi” plasirati na Mundijal naredne godine?

“Mislim kako će za to biti najvažniji, odlučujući meč duel sa Grčkom na domaćem terenu. Ukoliko Grke pobijedimo, mislim kako ćemo imati ogromne šanse da putujemo u Rusiju”.

Vratimo se sada na klupsku scenu. Bristol City Vam je prvi klub van Italije i prvi u Engleskoj. Kako se osjećate nakon dolaska na Otok? Je li Vam ovo bila velika promjena?

“Svakako je ovo velika promjena. Sam način igre je drugačiji, jezik je drugačiji, kao i vrijeme i hrana. Ipak, siguran sam da sam napravio pravi izbor za mene i moju porodicu”:

Kako Vam se sviđa u Bristolu i kakva je atmosfera u svlačionici Cityja?

“Bristol je prelijep grad, ima mnogo toga za ponuditi i za vidjeti. Navijači su veoma uglađeni i uvijek su uz tim. Što se tiče atmosfere, ona je super, no uvijek se žestoko radi kako bi se ispunili ciljevi”.

Kada to spominjete, koji su klupski ciljevi za aktualnu takmičarsku sezonu?

“Cilj nam je zadržati drugoligaški status, ostati u Championshipu. Klub je veoma organizovan i siguran sam kako će naredna sezona i godina biti veoma važna za Bristol City”.

Postigli ste dva gola za novi klub. Kakav je osjećaj postizati golove u Engleskoj? Kakvi su navijači?

“Osjećaj je nevjerovatan! Navijači su veoma dobri i napravili su mi odličan doček, kao i svim drugim igračima”, rekao je Đurić za “Al Jazeeru”.

(Reprezentacija.ba)