Bh. juniori sa 2:0 savladali Francusku

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine (U19) jučer je okviru prvog kola grupe 5 Elitne runde kvalifikacija za Europsko prvenstvo pobijedila favoriziranu Francusku rezultatom 2:0.

Francuzi, ujedno i domaćini ovog turnira, godinama imaju ponajbolje omladinske selekcije u Europi (U17, U19 i U21) i današnji trijumf izabranika Tonija Karačića sigurno je  jedan od najvećih u historiji omladinskog fudbala BiH.

Najbolji bh. juniori su danas protiv sebe imali generaciju fudbalera iz Francuske, koja je 2015. godine u kadetskoj konkurenciji osvojila zlato na Europskom prvenstvu u Bugarskoj savladavši u finalu vršnjake iz Njemačke sa 4:1.

U tom finalnom meču za Francuze su igrali Georgen, Upamecano, Ikone, Boutobba, Cognat, Reine – Adelaide, i Callegari, dok su Danger i Janvier bili na klupi.

Nabrojanih devet fudbalera danas je konkurisalo za utakmicu protiv BiH, a napadački tandem su činili Edouard (ove sezone odigrao 16 utakmica za prvi tim Toulousea, a u finalu protiv Njemačke prije dvije godine postigao tri gola) te Reine Adelaide, momak koji je 2015. godine za 2,5 miliona eura iz Lensa prešao u londonski Arsenal (trenutno igra za U23 tim Arsenala).

Kada dodamo i supertalentovanog štopera Upamecana (u januaru ove godine za 7 miliona eura iz Salzburga prešao u Leipzig te odigrao pet mečeva u njemačkoj Bundesligi), desnog beka Adoua (15 nastupa za prvi tim Toulousea ove sezone) te ostale reprezentativce Francuske, koji pretežno igraju za omladinski pogon PSG-a i Lyona, jasno je da je da su naši juniori napravili pravi podvig.

Francuska je očekivano dominirala tokom cijelog meča (Francuzi vjerovatno spadaju u top 3 u Europi u juniorskoj konkurenciji), ali naš Igor Marković je nekoliko puta fenomenalno zaustavljao pokušaje protivnika, dok je štoperski tandem Šerbečić – Nikić bio na visini zadatka.

Bh. juniori su čekali svoju šansu iz kontranapada, te su u 40. minuti poveli.

Mato Stanić je uputio loptu ka šesnaestercu Francuza, domaći defanzivci se nisu najbolje snašli, a Ermedin Demirović je iskoristio poklon te doveo našu reprezentaciju u vodstvo.

I u drugom poluvremenu, Francuzi su dominirali, stvarali šanse, međutim izabranici Tonija Karačića borili su se hrabro te su u 93. minuti iskoristili još jednu lošu reakciju domaćina te preko Marijana Ćavara došli do velikih 0:2.

Juniori Francuske su i u 95. minuti pogodili prečku, ali kako kažu, sreća prati hrabre, a naši momci su sreću danas i zaslužili.

Bh. juniore u  petak  (24. mart) čeka duel protiv Izraela, dok će u ponedjeljak (27. mart) igrati posljednji meč Elitne runde protiv Bugarske, kada ćemo saznati ko će iz grupe 5 izboriti nastup na Europskom prvenstvu.

Mustedanagić, Demirović, Šerbečić, Stanić, Mustafić, Marković i društvo su prije dvije godine bili na korak do plasmana na Europsko prvenstvo za kadete, kada im je nedostajao samo jedan bod, a nadamo se da će već u petak pobijediti Izrael i izboriti  plasman na EP, koje se igra u Gruziji.

(Reprezentacija.ba)