BiH i Francuska igraju od 16,00 sati

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je doputovala u Francusku, gdje će od 22. do 27. marta igrati Elitnu rundu kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo.

Izabranici Tonija Karačića za protivnike će imati domaćina Francusku, Izrael te Bugarsku.

Prvi susret bh. kadeti igraju danas (srijeda) sa početkom u 16,00 sati protiv domaćina i prvog favorita turnira selekcije Francuske.

Toni Karačić na raspolaganju ima vjerovatno i najbolju generaciju ikada, koja se bez većih problema plasirala u Elitnu rundu.

Naši juniori su u kvalifikacijama za Elitnu rundu savladali Litvaniju sa 3:0, Azerbejdžan sa 2:1, dok su u posljednjem kolu izgubili od Austrije rezultatom 1:3.

Da ova generacija juniora ima nevjerovatan potencijal, dokazali su i prijateljski dueli sa Srbijom u gostima prije petnaestak dana, kada su naši momci postigli čak osam golova u spomenutom dvomeču (pobjeda od 5:0 te remi 3:3).

Za razliku od kvalifikacionih mečeva za Elitnu rundu, Karačić će pred naredne utakmice imati još jači tim, s obzirom da na raspolaganju ima sve najbolje igrače te Mirzu Mustafića (nije nastupao u kvalifikacijama zbog povrede), koji je jedan od najboljih fudbalera ove sezone u njemačkoj juniorskoj ligi.

Francuzi su u kvalifikacijama za Elitnu rundu pobijedili Estoniju (4:0) i Češku (2:0), dok su remizirali sa Slovenijom (1:1).

Nekoliko francuskih reprezentativaca već igra seniorski fudbal u svojim matičnim klubovima, a najveća opasnost po bh. tim bit će Ikone (Montpellier), Boutobba (Sevilla) te Edouard (Toulouse).

Ipak, kada u timu imate igrače poput Zinedina Mustedanagića, Ermedina Demirovića, Mirze Mustafića, Denisa Žerića, Mate Stanića, Emira Bijelića, Besima Šerbečića i drugih, jasno je da se možete nositi sa najboljim reprezentacijama u Europi.

Spisak igrača za Elitnu rundu:

Igor Marković (Partizan, Srbija), Marko Čubrilo (Partizan, Srbija), Mato Stanić (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Besim Šerbečić (Radnik), Emir Bijelić (Metz, Francuska), Amar Suljić (Ingolstadt, Njemačka), Denis Žerić (Željezničar), Benjamin Hadžić (Bayern, Njemačka), Zinedin Mustedanagić (Dukla Prag, Češka Republika – na posudbi iz Sparte Prag), Ermedin Demirović (RB Leipzig, Njemačka), Martin Zlomislić (Široki Brijeg), Ivan Miličević (Široki Brijeg), Toni Nikić (Široki Brijeg), Marijan Ćavar (Zrinjski), Jasmin Čeliković (Rijeka, Hrvatska), Ševkija Resić (Sarajevo), Mirza Mustafić (Borussia Monchengladbach, Njemačka), Sandi Hušić (Wuppertaler SV, Njemačka).

Raspored utakmica

22. 3. 2017.

Bosna i Hercegovina-Francuska (Romorantin, 16:00)

Izrael-Bugarska (Blois, 19:00)

24. 3. 2017.

Izrael-Bosna i Hercegovina (Romorantin, 16:30)

Francuska-Bugarska (Blois, 19:00)

27. 3. 2017.

Francuska-Izrael (Blois, 19:00)

Bugarska-Bosna i Hercegovina (Vineuil, 19:00)

Prvoplasirana selekcija izborit će nastup na Europskom prvenstvu.

(Reprezentacija.ba)