Dugogodišnji bh. reprezentativac, sjajni tridesetdvogodišnji ofanzivni vezni nogometaš Zvjezdan Misimović, odlučio je okončati svoju nogometnu karijeru. U razgovoru za portal Klix.ba je potvrdio svoju odluku te je otkrio razloge zbog kojih je odlučio okačiti kopačke o klin.

Misimović je nakon povratka iz Kine za nastavak karijere tražio novi izazov, ali ga očigledno nije pronašao.

“Istina je da sam odlučio završiti nogometnu karijeru. Nakon isteka ugovora s Guizhou Renheom sam rekao da ću prihvatiti ako nešto bude interesantno, neki izazov. Međutim, u razgovoru s porodicom sam odlučio da završim karijeru”, izjavio je Misimović.

Njegova odluka je iznenadila sve, posebno jer se spekulisalo da će karijeru nastaviti u Bochumu, postojala je i ponuda FK Sarajevo, a i selektor reprezentacije BiH Mehmed Baždarević je u razgovoru za portal Klix.ba rekao da računa na njega u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

misimovic

“Znam da je selektor računao na mene, a imao sam i ponudu FK Sarajevo. Razgovarao sam s čelnicima ovog kluba, njihov plan je odličan i na dobrom su putu, ali jednostavno nisam htio ponovo napuštati porodicu, pa interesovanje Baždarevića i tima sa Koševa nije promijenilo moju odluku”, rekao je bivši reprezentativac BiH.

Ljubav prema nogometu osjeća i danas, ali je ljubav prema porodici mnogo snažnija. Miske je odlučio posvetiti se svojim najmilijim.

“Uvijek sam volio igrati nogomet, volim i danas, ali u ova četiri mjeseca otkako sam se vratio iz Kine shvatio sam da mi treninzi uopće ne nedostaju. To mi je pomoglo da shvatim kako je ovo pravi trenutak da završim karijeru i uživam s porodicom”, kazao je Misimović.

Čime će se baviti u budućnosti, još uvijek nije siguran. Ipak, otkrio je da bi mogao ući u menadžerski posao.

“Ima dosta opcija. Možda započnem posao sa svojim menadžerom u agenciji, ali vidjet ću, nisam još odlučio”, otkrio je Zvjezdan.

Ako bi kojim slučajem bio pozvan u stručni štab reprezentacije BiH, Misimović ne zna da li bi prihvatio.

“Uopće nisam razmišljao o tome, tako da ne znam”, jasan je bio Misimović.

Svojim učinkom u dresu Zmajeva je zadovoljan.

“Zadovoljan sam onim što sam napravio u reprezentaciji BiH, iako je moglo i bolje. Ipak, otišli smo na prvo veliko takmičenje, pa sam i zbog toga odlučio završiti karijeru”, izjavio je sjajni nogometaš.

On vjeruje da se reprezentacija BiH uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalazi ipak može plasirati na Evropsko prvenstvo.

“Postoji teoretska šansa, ali će biti teško. Odlučujuća utakmica će biti protiv Izraela, ako ne pobijedimo, onda će sve biti gotovo”, smatra Misimović.

Dodao je da mu neće biti neobično to što će uz reprezentaciju ubuduće biti samo kao navijač.

“Gledao sam utakmice i jesenas, nije mi bilo neobično. Navikao sam se”, završio je Misimović, koji je u karijeri nastupao za Bayern Minhen, Bochum, Nurnberg, Wolfsburg, Galatasaray, Spartak Moskvu i Guizhou Renhe. Za reprezentaciju BiH je odigrao 84 utakmice u kojima je postigao 25 golova.

(Reprezentacija.ba)