Danas će diljem naše zemlje početi proljetni dio sezone Premijer Lige Bosne i Hercegovine.

Iako nekoliko sati prije početka još uvijek nije sigurno da li će se zbog loših stanja terena igrati sve utakmice prvog kola proljetnog dijela, sigurno je da nas očekuje možda nikad zanimljivija i kvalitetnija završnica prvenstva.

Široki Brijeg kao jesenji prvak želi ostati do kraja sezone na čelu tablice, no FK Sarajevo osokoljen velikim pozitivnim promjenama unutar kluba usljed inostranih investicija želi u ovoj sezoni osvojiti šampionat. U utrci za vrh tabele i nastup u europskim takmičenjima su i Zrinjski, Olimpic i Željezničar.

Nakon što je Safet Sušić u kvalifikacije za Euro 2016 krenuo sa tri igrača iz domaćeg prvenstva (Cimirotom, Zakarićem i Dujkovićem), očekuje se kako će istu praksu nastaviti i Mehmed Baždarević, koji je već najavio kako će pratiti domaću ligu, te svoj rad koordinirati sa trenerima domaćih klubova.

Meša će već sutra na Grbavici gledati svog Želju protiv Olimpica, ali se ne treba zavaravati da će u domaćem prvenstvu naći previše već formiranih igrača koji značajno mogu povećati kvalitet reprezentacije.

Ipak, Premijer liga BiH nudi veliki broj talenata koji bi uz dalji rad mogli postati značajnim članovima reprezentacije kao što su to bili ili jesu premijerligaški igrači Džeko, Zukanović, Stevanović, Pandža, Štilić,  Jahić, Spahić, Višća, Šunjić, Vranješ, Vršajević…

Mehmed Baždarević i njegovi pomoćnici i skauti, uz koordinaciju sa omladinskim selektorima, u domaćem prvenstvu pratiće pažljivo sigurno igre Cimirota, Duljevića, Mihojevića, Buhača, Antolovića, Alispahića, Memije, Bajića, Predragovića, Sadikovića, Hadžiahmetovića, Menala, Lončara, Radovca, Ćorluke, Merajića, Aćimovića…

Bez jakog domaćeg prvenstva nema jake reprezentacije i pitanje je vremena kada će “presušiti bunar” igrača iz dijaspore koji stasavaju u europskim školama fudbala.

Svi fudbalski radnici u Bosni i Hercegovini moraju znati da će fudbalska reprezentacija BiH kroz godine postati jednom od marginalnih europskih selekcija, ukoliko se u bh. klubovima i školama ne podigne kvalitet trenerske edukacije, način odabira igrača, infrastruktura, atmosfera…

(Reprezentacija.ba)