Mihael Modić nedavno je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor sa AC Milanom u dobi do 16 godina. Veliki talenat ovog fudbalera učinio je da ga mnogi već upoređuju sa Kakom, te smatraju da će postati nova zvijezda tima sa San Sira, piše "nogolopta.com".

Njegov stariji brat Andrej Modić svoj talenat je pokazao kada je dobio šansu zaigrati 45 minuta u prijateljskom susretu protiv Chiassoa za prvi tim Milana. Posmatrali su ga Massimiliano Allegri, Pippo Inzaghi i Clarence Seedorf i jednostavno bili zapanjeni kako je Modić imao kontrolu nad loptom, sjajnu tehničku sposobnost što nije ostalo nezapaženo. Ubrzo nakon ulaska sjajni Andrej Modić preuzeo je kontrolu nad veznim redom, pa čak i nadigrao Kaku na njegovoj poziciji. Pokazao je izvrsne tehničke sposobnosti tokom utakmice, kao i svoj kvalitet sa tzv. mrtvom-loptom, što ga je odmah uporedilo sa Andrea Pirlom, jednim od najboljih veznjaka svoje generacije.

Priča o braći Modić počinje u Kotor Varoši, gdje ih je Milan ”pronašao” dok su igrali na lokalnom turniru mladih. Budući da su skauti bili impresionirani igrom braće Modić, odmah su im ponudili da potpišu ugovor sa akademijom Milana, koji je proizveo igrače poput Mladinija i Costacurte.

”Skauti Milana zapazili su nas na Fragari kupu u Prešovu, na kojem smo učestvovali kao članovi matične Mladosti iz Kotor Varoša 2008, 2009. i 2010. godine, nakon čega smo i otišli u Milan”, počeo je priču Andrej za "nogolopta.com",te dodao : ”Na početku nije bilo lako, ali smo sakupili snagu i pregurali najteži period, tako da je sada mnogo lakše. Navikli smo se na život i u velikom gradu, iako nemamo mnogo vremena da izlazimo iz kampa Milana.” 

Mihael ”Mićo” Modić (krilo, 1998/01/14) pod nazivom ”Budući Kaka” uživao je uspješnu karijeru u omladinskim pogonima, osvojivši i prestižnu nagradu ”Lennart Johansson Trophy” na Međunarodnom kupu i bio je okrunjen za najboljeg igrača turnira. Mićo je talentovani mladi krilni igrač koji može igrati na obje pozicije krila i kao napadač. Kombinira tehničku sposobnost sa žestokim tempom i ima jak udarac lijevom nogom. Također, prikazuje veličanstvenu milost nad loptom, te je u mogućnosti da podigne loptu i centrira na koji poželi dio terena, dok se lopta ne kreće ( sa ovim umijećem smo ga poredili sa Pirlom).

Andrej Modić (vezni, 1996/03/07) je sredni vezni igrač, koji idealno djeluje i kao playmaker kada igraju tri igrača u veznom redu. Nakon što je impresionirao u svojoj prvoj zvaničnoj utakmici za ”A” tim, Andrej je odmah stavljen na klupu AC Milana u sljedećim utakmicama Lige prvaka sa samo 17 godina. Treneri Rossonera su pokazali nevjerovatnu količinu povjerenja za mladića koji je jako blizu debija na San Siru. Andrej ima izuzetnu kontrolu lopte, posjeduje rijetku taktičku inteligenciju, te je u mogućnosti da kontroliše vezni red po volji. On je trenutno reprezentativac U-19 Bosne i Hercegovine, a nada se u skorijoj budućnosti da bi mogao zaigrati i za A selekciju.

(Reprezentacija.ba)