Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević sa svojim stručnim štabom i ovog vikenda planira pratiti nastupe potencijalnih reprezentativaca. Lično će, kako je istakao, pogledati tri utakmice, prenosi Fena.

– Želim vidjeti igrače na terenu, čuti i informacije koje bi nam pomogle uoči ove utakmice. Nemamo prijateljsku utakmicu uoči ovog prvog meča te je to jedini način na koji možemo vidjeti ih na djelu. Ostalo je da i ovaj vikend ispratimo neke naše igrače, lično ću ispratiti tri utakmice u Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji, a nakon toga dolazim u Sarajevo gdje ću obaviti sastanke vezane za pripreme ekipe – kazao je Feni selektor Baždarević.

Po njegovim riječima, stručni štab želi nakon četiri vikenda “skautiranja” napraviti bilans, a već od narednog vikenda posvetit će se i praćenju igrača iz domaćeg prvenstva.

– Čekat ćemo vikend kada počinje naš šampionat da pogledamo što više utakmica i vidimo na koje igrače eventualno možemo računati. Šampionat BiH počinje malo kasno u odnosu na ovu utakmicu, ali naša je dužnost da pogledamo, analiziramo. Mislim da tu ima kvaliteta – dodao je.

Brine ga što pojedini igrači ne igraju dovoljno u svojim klubovima. S druge strane ohrabren je zbog dobrih nastupa nekih igrača koji dosad nisu dobivali poziv, a koji igraju u evropskim klubovima. Baždarević navodi da ozbiljno razmišlja o njima i ne isključuje mogućnost da već u narednoj utakmici protiv Andore uputi poziv nekolicini debitanata.

– Zvat ćemo one koji igraju, ali je sigurno da će za ovu utakmicu biti pozvani oni koji su dosad činili okosnicu ekipe. Ne plaši me što pojedini igrači trenutno ne igraju cijele utakmice, bitno je da treniraju dobro, a u fudbalu se može sve okrenuti u narednih 15 dana. No, uvijek ima razloga za brigu i nezadovoljstvo, jer ih puno ne igra i puno ih je koji malo igraju. Zato i jeste bilo važno da ih posjetimo i ohrabrimo koliko možemo – kazao je selektor.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti novog igrača, Marija Vrančića, koji je predao zahtjev za bh. pasoš. Preostaje mu da sačeka dozvolu FIFA-e za promjenu sportskog državljanstva čime bi stekao uvjete da zaigra za najbolji bh. tim.

Baždarević vjeruje da će uskoro biti riješen i taj administrativni problem i nada se da će Vrančić biti veliko pojačanje.

– To je igrač koji puno obećava, drago mi je da dobro igra u posljednje vrijeme i nadam se da će moći uskoro igrati za BiH. Izuzetno je motivisan i, što je jako važno, želi da igra za reprezentaciju BiH. Nadam se da ćemo s njim dobiti jedno pojačanje – navodi Baždarević.

Kada je u pitanju Sead Kolašinac, selektor je izrazio nadu da će se korpulentni branič Schalkea uskoro vratiti na teren i ponovo zaigrati za bh. tim. Kolašinac je nakon polugodišnje pauze počeo da trenira s timom i uskoro bi se mogao vratiti na teren, ali Baždarević je oprezan u prognozama.

– Svi bismo željeli da je što prije spreman, ali ni on ni mi ne smijemo praviti gluposti. Sigurno je da će ljekarski tim iz njegovog kluba znati ocijeniti u kojem će trenutku moći zaigrati. Ako bude igrao prije naše kvalifikacijske utakmice, sigurno je da će dobiti poziv. Sve ćemo raditi u dogovoru s njegovim klubom – kazao je Mehmed Baždarević.

Reprezentacija BiH naredni meč kvalifikacija igra 28. marta protiv Andore. U dosadašnja četiri susreta ubilježila je dva remija i dva poraza i preostaje joj velika borba za plasman na EP, javlja Fena.

(Reprezentacija.ba)