Danas se u Čitluku okupila „U-17“ reprezentacija BiH koja počinje pripreme za turnir elitnog kruga kvalifikacija u Škotskoj. Naši kadeti su danas odradili i trening na stadionu „Krehin Gradac”.

„Ovo nam je prvo okupljanje poslije oktobarskih kvalifikacija. Do elitnog kruga nam je ostalo nešto više od mjesec dana, tako da ovo vrijeme moramo maksimalno iskoristiti kako bi nadoknadili propušteno. Igrači su svjesni da su napravili dobar rezultat, međutim moramo sve učiniti da napravimo još jedan iskorak. Na pripremama je kostur ekipe koji je odradio prethodne kvalifikacije, sa nekoliko novih igrača koji ako se nametnu i pokažu da su pravi mogu biti putnici za Škotsku“, rekao selektor Malkočević, čiji će se izabranici za plasman na Euro boriti protiv Škotske, Belgije i Rumunije.

„U-17” reprezentativci će sutra odraditi dva treninga. Prvi u 10 sati na stadionu  „Krehin Gradac”, a drugi u 16 sati na stadionu „Bare”.

Selektor Sakib Malkočević pozvao je sljedeće igrače: Emir Ćutahija (Željezničar), Azir Muminović (Sloboda), Adnan Osmanović (Sarajevo), Darko Todorović (Sloboda), Ismail Duraković (Željezničar), Ante Grbešić (Široki Brijeg), Harun Velić (Stuttgart, Njemačka), Vedad Gljiva (Sarajevo), Sanjin Lelić (Ingolstadt 04, Njemačka), Amer Gojak (Željezničar), Vladimir Kremenović (Vojvodina, Srbija), Luka Dursun (Sarajevo), Elvedin Herić (Sarajevo), Amir Hadžiahmetović (Željezničar), Zinedin Mustedanagić (Sparta Prag, Češka Republika), Arman Čorović (Bochum, Njemačka), Kemal Osmanković (Željezničar), Advan Kadušić (Sarajevo), Dario Šarić (Carpi, Italija), Miloš Aćimović (Leotar), Alan Delić (Karlsruher, Njemačka), Adi Nalić (Mjallby AIF, Švedska), Alen Hodžić-Šarić (Hajduk Split, Hrvatska), Branko Trninić (Borac), Kemal Salihagić (Sarajevo), David Tešanović (Slavija).

Na Malkočevićevom spisku se tako nalazi samo jedan od učesnika projekta NFSBIH "Otvorena vrata", supertalenat Adi Nalić iz Mjallbya, koji je nedavno pozvan od strane AC Milan da zajedno trenira sa svojim vršnjacima iz ovog talijanskog velikana. Sa Milanom je ugovor potpisao i Nalićev vršnjak Miahel Modić, čiji brat Andrej i saigrač u Milanu nastupa za juniorsku reprezentaciju BiH, no mladi polušpic nije zanimljiv selektoru Sakibu Malkočeviću.

Naši kadeti turnir započinju 24. marta protiv Škotske, dva dana kasnije igraju protiv Rumunije, a posljednji susret planiran je 29. marta protiv Belgije.

(Reprezentacija.ba, NFSBIH.BA)