Saopštenje za javnost (zajednička izjava) članova Izvršnog odbora NS/FS BiH povodom sjednice IO NS/FS BiH održane 04. 02. 2015.

U Sarajevu je danas (04. 02. 2015.godine) održana sjednica Izvršnog odbora NS/FS BiH, u čijem radu je učestvovao i gospodin Thierry Favre, šef Odjela UEFA-e za razvoj nacionalnih asocijacija.

Na sjednici je razmatrana aktuelna situacija u radu NS/FS BiH, analizirani projekti UEFA-e koje je NS/FS BiH realizovao u proteklom periodu, te razmatrana mogućnost nastavka saradnje i pomoć UEFA-e Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH u narednom periodu.

Predstavnik UEFA-e i članovi IO NS/FS BiH izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, posebno naglasivši činjenicu da je ocjena finansijske realizacije projekata NS/FS BiH izuzetno dobra. U skladu s tim iskazana je spremnost za nastavak dalje saradnje, što će omogućiti Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH dobijanje novih projekata UEFA-e, s ciljem nastavka razvoja i unaprjeđenja nogometa/fudbala u BiH. Stoga su članovi IO NS/FS BiH iskazali jedinstvo i odlučnost za nastavak rada Saveza kao organizacije koja ima jasan plan rada, viziju i ciljeve neophodne za realizaciju ovih projekata.

IO NS/FS BiH potvrdio je da će se i dalje sve odluke donositi legitimno, u skladu sa nadležnostima definisanim propisima FIFA-e i UEFA-e i zakonima BiH, te u skladu s procedurama NS/FS BiH a na osnovu analiza, izvještaja, mišljenja, zaključaka i prijedloga relevantnih tijela i savjetodavnih organa Saveza.

Taj pristup verifikovala je i Generalna skupština NS/FS BiH usvajanjem izvještaja o radu prethodnih godina i planova rada za naredni period.

Aktuelni Izvršni odbor NS/FS BiH, od izbora u decembru 2012. godine, uz podršku administracije, svojim radom omogućio je da NS/FS BiH posluje pozitivno, stvarajući uslove za djelovanje svih selekcija. Mjere provedene na organizacionom i finansijskom planu omogućile su zapažene takmičarske rezultate, dosada najbolje u historiji nogometa/fudbala u BiH.

Realizovan je i niz infrastrukturnih i socijalnih projekata, pri čemu je izražena puna društvena odgovornost. U realizaciji novih projekata članovi IO NS/FS BiH istrajaće u nastojanju da rad ovog tijela bude u potpunosti usklađen sa pravilima FIFA-e i UEFA-e.

Svjesni su da FIFA i UEFA redovno prate rad NS/FS BiH, pružajući mu pri tome maksimalnu pomoć i podršku. Ispravnost ovakvog opredjeljenja IO NS/FS BiH u proteklom periodu manifestovala se kroz kontinuirane investicije FIFA-e i UEFA-e za razvoj nogometa/fudbala u BiH, ali i kroz povjerenje koje su ove dvije organizacije u više navrata iskazale rukovodstvu Saveza. Međutim, i pored napretka NS/FS BiH u organizacionom dijelu, u posljednje vrijeme, nekoliko nezadovoljnih pojedinaca, stvaraju nepostojeće afere u javnosti i nastoje anulirati pozitivne rezultate.

Njihovo nezadovoljstvo naročito je kulminiralo nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu, čemu su im na ruku išli i posljednji rezultati nogometne selekcije BiH, koji nisu bili na nivou koje je očekivala javnost. Glavni akter je bivši član Izvršnog odbora NS/FS BiH Amer Halep, koji je suspendovan zbog disciplinskih prekršaja u svojstvu nekadašnjeg potpredsjednika kantonalnog saveza (NS SBK Travnik), a kasnije i kažnjen zabranom vršenja funkcije (ukupno 33 mjeseca) zbog konstantnog iznošenja u javnost dezinformacija i rušenja aktuelnog rukovodstva.

Nekoliko pojedinaca, na čelu sa Halepom, želi ne samo narušiti pozitivan imidž koji NS/FS BiH ima u bh. javnosti, nego i podnošenjem lažnih krivičnih prijava istražnim organima protiv najviših funkcionera Saveza, zbog navodnih finansijskih malverzacija pri organizaciji učešća na SP, pokušavaju provesti svoje lične osvete i skrenuti pažnju sa stvarnih rezultata koje je NS/FS u proteklom periodu ostvario.

Stoga, Izvršni odbor odlučno odbacuje sve insinuacije i dezinformacije. Spremni smo iskoristiti sva institucionalna i zakonska prava uključujući i tužbe i pred nadležnim organima pokrenuti postupke protiv lažnih optužbi i uznemiravanja.

Nemamo šta da krijemo, sve je urađeno transparentno i odgovorno u skladu sa zakonima. Novac koji su nam povjerile međunarodne fudbalske asocijacije potrošen je u skladu s njihovim pravilima. Izvještaji su prihvaćeni i pozvani smo da učestvujemo u novim projektima. Stoga nećemo dopustiti da nas nečije maliciozne namjere, a pogotovo ljudi koji su suspendovani zbog manipulacija u radu, onemoguće i ovim poručujemo da ćemo se od sada odlučnije suprotstaviti svim pokušajima diskreditacije.

Izvršni odbor NS/FS BiH podržava aktivnosti organa nadležnih za provedbu zakona, te će kao i do sada postupati prema njihovim uputama, uz prezentiranje svih relevantnih informacija i činjenica. Tim prije što NS/FS BiH neće odustati od kursa transparentnog i legalnog poslovanja. Svim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju NS/FS će braniti taj princip u radu ali će i bezuslovno i bez odlaganja preduzeti sve zakonom dozvoljene mjere da putem institucija sistema potpuno zaštiti svoja prava i interese.

Polazeći od činjenice da su u toku ili da slijede veoma značajne aktivnosti, a uzimajući u obzir funkciju i ulogu koju NS/FS BiH ima u predstavljanju države Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu, kao i kompleksnu društvenu odgovornost, te ciljeve definisane Statutom NS/FS BiH, Izvršni odbor će nastaviti zakonito i transparentno djelovanje u pravcu dalje afirmacije i razvoja nogometa/fudbala u Bosni i Hercegovini, uz maksimalnu zaštitu integriteta organizacije i digniteta rukovodstva Saveza, navodi se u saopštenju.

(Reprezentacija.ba)