Takvu polusezonu ni dušman mu ne bi poželio. Štutgart je ponovo igrao loše, ispod svih očekivanja, a Vedad Ibišević nije postigao nijedan jedini gol, piše “Dnevni Avaz”.

Onda se, povrh svega, još i povrijedio, a kompletan paket očaja upotpunio je krah nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u Izraelu, koji je uzrokovao zemljotres u selekciji BiH, otkaz selektoru Safetu Sušiću i bojazni da će nam plasman na Euro 2016. izmaći.

No, nova godina, nova nafaka. Vedad Ibišević se oporavio i prošao pripreme Štutgarta. Zadovoljan je, optimističan i uvjeren da je pred njim mnogo ljepša polusezona od jesenje, i na klupskom i na reprezentativnom planu.

Prvo i najvažnije pitanje, kakva je situacija sa zdravljem?

– Odlična. Nema nikakvih posljedica povrede. Osjećam se dobro i prošao sam kompletne pripreme, što mi je i bio cilj. Za nastavak sezone pripremio sam se najbolje što mogu.

Šta možemo očekivati od Štutgarta u proljeće?

– Teško je reći. Do sada smo često imali idealnu situaciju na pripremama i poslije njih, a onda sve ispadne mnogo lošije nego što očekujemo. Zato, ne znam kako će se sve odvijati. No, situacija je za nas jasna – borimo se za opstanak u ligi i to je jedina ambicija ekipe.

Pretpostavljam da ni ne pomišljate na najcrnji scenarij?

-Ne pomišljam, ali da će biti lako, neće, tim prije što polusezonu otvaramo utakmicama protiv jakih protivnika Menhengladbaha, Bajerna, Dortmunda… Ako se one završe loše, situacija u ekipi će biti veoma loša i dodatno će nas uzdrmati.

Otkako ste došli u Štutgart, govori se o visokim ambicijama, ali se one uvijek poruše kao kula od karata. Iskreno, je li Vam malo dosadila ta situacija?

– Dovoljno dugo igram da znam da je to dio fudbala. Nisam demoralisan i nisam razočaran. Sve to gledam sa pozitivne strane, odnosno radujem se što ću igrati nakon duge pauze. Zaželio sam se fudbala, utakmica, golova… I kroz najgore situacije vodi me pozitivna energija. Uvijek sam optimista bez obzira na sve, vjerovatno i zbog toga što sam u životu imao i mnogo težih situacija od poraza. Zato mi je dovoljno to što sam zdrav.

U jeku krize Štutgarta prošle polusezone njemački mediji su stalno spominjali podatak da za klub niste dali gol od februara? Jesu li Vam takve konstatacije dodatni pritisak i teret?

– Nisu. Novinarska priča je uredu. Ja radim svoj posao, a oni svoj. Neka broje, nije problem, a ja ću se sa svoje strane potruditi da im što prije pokvarim računicu, ne radi njih nego radi sebe i ekipe.

Na pripremama ih je bilo dosta.

– Jeste, drago mi je zbog toga. Svaki napadač voli golove, ali mi je još više drago što sam fizički izdržao sve napore.

Sreća, reprezentacija je izuzeta iz ove računice, redovno postižete golove…

– Da, to je super. Svaki gol ima svoju draž, ali su oni u dresu reprezentacije posebna priča.

Šta mislite, kako će se završiti kvalifikacije?

– Znam da nemamo nimalo lagan posao. Imamo novog selektora i, zajedno s njim, moramo ispravljati ono što smo pokvarili. No, koliko god dobro igrali, mislim da će nam trebati i dosta sreće da se probijemo na Euro. Ali, ne smijemo odustajati.

Jeste li razgovarali s novim selektorom Baždarevićem i, ako jeste, kakav je dojam ostavio na Vas?

– Jesam, razgovarao sam. Imam osjećaj da je dobar trener, koji ima dosta iskustva u vrhunskom fudbalu. Vidim da se već upoznao sa situacijom.

Možda će Vas gledati ovog vikenda, jer ide u Njemačku…

– Nije mi ništa najavio, ali neka dođe. Radujem se što ćemo se vidjeti.

Iskreno, mislite li da ćemo se probiti na Euro?

– Mislim. Uvijek sam pozitivan.

Imali ste nekoliko ponuda iz Engleske, ali od toga nije bilo ništa. Možete li malo baciti pogled naprijed i zamisliti se u budućnosti?

– Ne, veoma mi je teško planirati bilo šta. Istina je da nisam mlad i da sam ušao u 31. godinu, ali sada, čini mi se, imam najviše želje da igram. Tek sada shvatam da je fudbal najbolji posao kojim se muškarac može baviti. Zato u ovim godinama želim uživati više nego ikad, a bit će vremena da razmislim šta dalje.

Na pripremama u Portugalu imali ste sukob sa Martinom Harnikom. Šta se, zapravo, desilo?

– Žar borbe. Dešava se na treninzima, a naročito sada, kada sam se vratio s oporavka od povrede, željan igre. Ali, nije to ništa nenormalno. To se događa, nije ni prvi ni posljednji put. Važno je da smo poslije treninga sve izgladili, a uskoro i zaboravili.

Kako objašnjavate svoj temperament, odnosno činjenicu da ste izvan terena veoma tihi, mirni i pristojni, a da na travi pokazujete sasvim drugačije lice?

– To je dio mene, nešto što mi je urođeno i što me čini posebnim na terenu. U meni ima dosta inata i želje za borbom i ne želim da to potiskujem, jer me te osobine čine jačim fudbalerom. No, svjestan sam da moram malo više paziti da ne prijeđem granicu, kao, recimo, prošle godine, kada sam dobio crveni karton i suspenziju na pet utakmica.

Kako komentirate činjenicu da se Bajern toliko odvojio od ostatka lige? Hoće li to negativno utjecati na budućnost njemačkog fudbala?

– Iz ove perspektive, ne izgleda baš dobro, jer teško da iko može ugroziti Bajern. Ali, ne vjerujem da će njihova potpuna dominacija trajati dugo, jer oni nisu jedini bogati klub u Njemačkoj. Zato mislim da će se to malo ujednačiti, ne zato što će Bajern oslabiti nego zato što će ostali klubovi ojačati. To bi bilo idealno za ligu.

A šta se dešava s Borusijom Dortmund? Zar je moguće da je ekipa koja je nedavno igrala finale Lige prvaka, spala na taj nivo da se bori za opstanak?

– I meni je to malo neobjašnjivo. Mislim da su ranijih godina imali mnogo sreće. Svaki transfer koji su ostvarili, pokazao se uspješnim, a igrali su i bolje nego što su zamišljali. Sada im se događa nešto sasvim suprotno. Kao da im se sve vraća. No, imaju previše dobru ekipu da bi ispali. Izvući će se oni, ali neće u Ligu prvaka. – izjavio je na kraju razgovora za “Dnevni Avaz” Vedad Ibišević.

(Reprezentacija.ba)