U svom premijernom nastupu na jednom velikom natjecanju, i to 24. IHF Svjetskom prvenstvu u Kataru, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je osvojila 20. mjesto te iza sebe ostavila Iran, Saudijsku Arabiju, Čile i Alžir, piše “Dnevni list”.

Bili smo najslabija europska reprezentacija na turniru, ali valja se podsjetiti – i jedini debitant uz Iran. Upravo Irance smo jedine i pobijedili na SP-u u uvodnoj utakmici, da bi kasnije nanizali šest poraza, od kojih su posljednja tri bila uvjerljiva.

Da bismo ostvarili nešto bolje, nama se moralo poklopiti puno toga, a već dva mjeseca prije početka turnira je bilo jasno da se to neće dogoditi jer su u tom trenutku upitna bila ključna dva igrača, Nikola Prce i Ivan Karačić. Problemi s ozljedama su se kasnije nastavili od one Marka Panića, a u posljednja dva meča smo igrače vidjeli i u neborbenom izdanju, a što je jedina negativnost koju na putu do SP-a nikad nisu pokazali.

– Nismo se ranije susreli s ovakvom situacijom, došlo je jednostavno do prevelikog razočaranja poslije Tunisa i kad se sve skupilo tako je ispalo. Igrači su se probali vratiti, ali očito nije išlo, pokušao je objasniti Ivan Karačić.

U posljednja dva meča smo primili neobično puno golova (ranije smo igrali dobru obranu), a 42 gola u jednoj utakmici je i rekord ovog turnira.

– Protiv Bjelorusa i Rusa smo igrali “run and gun” rukomet, što nije naša igra. Ponovno su njihovi golmani bili puno bolji, mi smo promašivali zicere, a oni pogađali i to je presudilo na njihovu stranu kad se rezultat lomio. Kad su se odvojili, to je bila jednosmjerna ulica, komentirao je Karačić za “Dnevni list” posljednji naš nastup na SP-u.

– Moramo izvući pouke iz ovoga, ostati uzdignute glave jer nismo poniženi. Imali smo manjak neiskustva i snage. Moramo se držati zajedno te se vratiti što jači pred kvalifikacije za Euro, dodao je.

Ukupno je nastup na SP-u našim igračima pružio djelomično razočaranje, ali i školu koja će puno značiti za daljnju nadogradnju tima.

– U skupini smo bili dobri i s malo više iskustva bi otišli dalje. Nismo imali sreće iako smo sve utakmice držali u egalu. Mislim da smo imali jednu od boljih obrana na SP-u. President’s Cup ne bih previše ni spominjao jer je ekipa bila bez naboja, izgubili smo snagu i hemiju, govori Karačić.

Jasno je i na čemu se treba raditi u budućnosti…

– Imali smo hendikep kontre i polukontre, ali sada znamo na što se trebamo bazirati za sljedeće prvenstvo. Ne treba puno igrati 6 na 6, treba nam više lakih golova, jednostavno da bi ostali svježiji, da bi spremniji stigli do sljedeće utakmice. Ako se maksimalno trošimo iz utakmice u utakmicu, onda dođe President’s Cup gdje nemamo više energije i završimo kako smo ovoga puta, upozorio je Karačić.

Ipak je SP veliko iskustvo koje će dosta poslužiti za nastavak podizanja momčadi koja ima povoljan raspored pred nastavak kvalifikacija za EP u Poljskoj.

– Sigurno smo jači poslije ovoga. Mi vjerujemo u sebe, ekipa je homogena, živimo praktički jedan za drugog. Ja sam uvjeren da ćemo se kvalificirati bez većih problema na Europsko prvenstvo, zaključio je Ivan Karačić.

(Reprezentacija.ba)