Manje od dva mjeseca ostalo je do utakmice protiv Andore. Biće to debi novog selektora Mehmeda Baždarevića na kormilu naše reprezentacije, ali i utakmica u kojoj se očekuje prva pobjeda Zmajeva u kvalifikacijama za Euro 2016.

Nakon odlaska Safeta Sušića mnogi očekuju kako će se u našoj reprezentaciji desiti velike promjene, posebno u igračkom kadru, ali je upitno koga to u ovom trenutku popularni Meša može pozvati od igrača koji nisu nastupali za BiH u tekućim kvalifikacijama, a da je igrač takvog kalibra da može uistinu predstavljati “svježu krv” koju priziva novi selektor i povećati kvalitet naše reprezentacije.

Koliko god sebe često zavaravali da smo fudbalska velesila, situacija u kojoj se nalaze naši reprezentativci u svojim klubovima govori drugačije.

Budimo realni, svi smo sretni kada uopšte vidimo da Edin Džeko igra od prve minute za Manchester City, a on nam je najbolji igrač, ili da prvo ime veznog reda Zmajeva Miralem Pjanić napravi poneku asistenciju ili postigne pet ili šest golova u sezoni za Romu koja igra u vjerovatno nikad lošijoj talijanskoj ligi čiji šampion Juventus u Europi jedva na kraj izlazi sa švedskim, turskim i grčkim klubovima.

Pjanić barem redovno igra za svoj tim, ali šta reći o većinskom ostatku reprezentativaca koji proteklu jesen na prste jedne ruke mogu prebrojati utakmice koje su igrali za svoje klubove.

Jednostavno, svi osim onih najboljih klasnih reprezentativaca, bez dobre minutaže u klubovima ne mogu odgovoriti zadacima u reprezentativnom dresu i zato će Mehmed Baždarević imati supertežak zadatak da odvede Bosnu i Hercegovinu na Euro 2016 ukoliko igrači u svojim klubovima ne počnu više i bolje igrati.

Jasno je da Zmajevima fali klasni igrač poput Luke Modrića ili Darija Srne koji će jednim potezom odlučiti i prelomiti izjednačene utakmice poput one protiv Velsa i Belgije, ali u ovom trenutku Bosna i Hercegovina takvog fudbalera nema.

Najbliži ulozi gore navedenih igrača mogao bi biti Zvjezdan Misimović čiji je povratak u reprezentaciju izvjestan, ali ni on dva mjeseca pred kvalifikacionu utakmicu još uvijek nema klub.

Meša bi, ali i svi stručnjaci, u reprezentaciji voljeli vidjeti Dinu Arslanagića, stopera Liegea, no čini se da je on čvrsto odlučio igrati za Belgiju. U reprezentaciju bi se trebao vratiti i Ervin Zukanović, vjerovatno i Semir Štilić, no opet se ne radi o igračima koji će revolucionarno povećati kvalitet najbolje bh. selekcije.

Dok novinari bez najmanje odgovornosti za reprezentaciju predlažu više desetina igrača, činjenica je da jedini potencijalni reprezentativac BiH koji u ovom trenutku zaslužuje svu moguću pažnju i angažman Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je Muamer Tanković koji “rastura” u AZ Alkmaaru, a koji još uvijek nije izgubljen za našu reprezentaciju. Mladi napadač sigurno ima želju igrati za Bosnu i Hercegovinu, ali je pitanje može li Fudbalski savez naše zemlje razbiti menadžerski lobi koji ne dozvoljava Tankoviću da igra tamo gdje želi.

Meša, jednostavno, nema čarobni štapić i bez značajnog podizanja klupske forme Zmajeva, ali i njihovih boljih i požrtvovanijih nastupa u reprezentativnom dresu, Euro 2016 je samo san!

(Reprezentacija.ba)