Bh. reprezentativac u redovima engleskog Evertona Muhamed Bešić ustalio se u početnom timu, te je sve bolji iz partije u partiju.

Bešić je u intervjuu za zavničnu internet stranicu Evertona kazuje kako mu najveći izazov bio naviknuti se na intenzitet i brzinu igranja u Premiershipu.

Sa reprezentacijom BiH je proteklog ljeta nastupio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, no kaže kako je nogomet u Engleskoj neuoprediv sa ostalim zemljama i da je to bilo iskustvo sa kakvim se nije ranije sreo.

Na Goodison Park je stigao iz mađarskog Ferencvarosa, a otkrio ga je trener Martinez koji je u njemu vidio dodatnu dozu čvrstine na sredini terena, te nije pogriješio.

– Ovdje morate igrati brže. Ako dodirnete loptu nekoliko puta oko vas se stvore tri-četiri igrača tako da morate reagovati brzo. Moram igrati takvim stilom i uvijek se fokusiram i unaprijed razmišljam o potezima. – objašnjava Bešić.

Do sada je upisao 20 nastupa za Everton, a nedavnu povredu i izostanak McCarthya je maksimalno iskoristio i izborio mjesto u početnoj postavi.

Sada zajedno sa iskusnim Garethom Barryem čini odličan tandem u vezi. Barry je odigrao preko 500 utakmica u Premiershipu i Bešić kaže kako je on imao uticaj na njega.

– Potreban vam je igrač sa takvim iskustvom. Uvijek je miran i nikada ne reaguje užurbano na terenu. Ima precizne pasove i od njega se može puno naučiti. Slyvain Distin mi je također puno pomogao. Na početku sezone sam činio neke greške, no on je uvijek nastojao da mi pomogne. – riječi su našeg reprezentativca Muhameda Bešića.

(Reprezentacija.ba)