Bh. reprezentativac i član NBA ekipe Brooklyn Nets Mirza Teletović započeo je svoj oporavak od plućne embolije u bolnici u Los Angelesu. Najnovije informacije o njegovom zdravstvenom stanju i trajanju oporavka je za portal Klix.ba otkrio njegov PR Jasmin Ligata.

Teletović je jučerašnju utakmicu između Brooklyn Netsa i Los Angeles Clippersa napustio tokom druge četvrtine zbog poteškoća s disanjem, bolova u prsima i malaksalosti. Nakon što je prevezen u bolnicu, dijagnosticirana mu je plućna embolija. Prema riječima njegovog PR-a Jasmina Ligate, uzrok još uvijek nije poznat.

“Uzrok Mirzinih zdravstvenih problema, odnosno krvnih ugrušaka, nije poznat. Postoji nekoliko teorija, ali će pravi uzrok utvrditi ljekari”, izjavio je Ligata za portal Klix.ba.

Plućna embolija je opasna, ali je Mirza srećom na vrijeme dobio ljekarsku pomoć.

“Nažalost, jako je opasno, pogotovo ako se ne otkrije na vrijeme. U Mirzinom slučaju se može reći da je imao sreće, fizički je jak, bolnica je blizu, a ljekarski tim je vrlo brzo utvrdio o čemu se zapravo radi. Predviđa se da će Mirza u bolnici u Los Angelesu ostati narednih nekoliko dana, gdje je podvrgnut terapijama”, rekao je PR našeg reprezentativca.

Teletovića čeka višemjesečni oporavak, a nastavak njegove karijere nije pod znakom pitanja.

“Mirza mora mirovati, njegov oporavak će trajati otprilike šest mjeseci. Još je rano govoriti gdje će se oporavljati. Za sada ne smije putovati, tako da eventualni dolazak u BiH nije opcija. Sada je njegovo zdravstveno stanje stabilno i nema razloga zabrinutost. Nastavak njegove karijere definitivno nije upitan”, jasan je bio Ligata.

Uprkos zdravstvenim problemima koji su ga udaljili od košarkaških parketa, Mirza je dobro raspoložen i zahvalan je svim onim koji su mu uputili riječi podrške.

“Važno je to što se osjeća dobro, raspoložen je i šali se. Zahvalan je svima koji su mu poslali poruke podrške i poželjeli mu brzo ozdravljenje”, završio je Ligata.

(Reprezentacija.ba)