Rukomenta reprezentacija BiH je krajem novembra 2013. godine započela kvalifikacioni ciklus za plasman na Svjetsko prvenstvo ove godine.

Naši Zmajevi su krenuli tada sa gostovanjem kod selekcije Estonije i pobjede rezultatom 26:29. Naravno, plasman na rukometni Mundijal je značio historijski uspjeh i ostvarenje sna, ali malo ko je vjerovao da ćemo godinu kasnije napraviti veliki podvig i plasirati se na takmičenje.

Pet pobjeda i jedan poraz u kvalifikacijama

Kroz kvalifikacioni ciklus smo ubilježili pet pobjeda i jedan poraz, onaj u posljednjem kolu na gostovanju kod Portugala. Osim Portugala i Estonije zajedno sa nama u grupi je bila još i Latvija.

Uslijedio je nakon toga baraž sa favorizovanim Islanđanima koji su prethodno bili redovni učesnici velikih takmičenja. Imali smo male šanse i prolaz preko selekcije Islanda je bio prava senzacija.

Prvi meč je odigran 7. juna 2014. u Sarajevu kada su Zmajevi pružili sjajnu partiju i ostvarili pobjedu rezultatom 33:32.

U prijelomnim trenucima utakmice Dragan Marković je igračima hladnokrvno poručio: “Igrajte, u revanšu nećemo izgubiti!”

Revanš susret se igrao sedam dana kasnije, na dan kada je fudbalska reprezentacija BiH igrala svoj prvi meč na SP u Brazilu protiv Argentine. Nakon pobjede u prvoj utakmici postojala je iskra nade, no i dalje je sve to izgledalo kao nepremostiva prepreka.

Ipak, izabranici selektora Dragana Markovića su u Islandu odigrali hrabro, dali svoj maksimum zalaganja, te se na kraju trud isplatio.

Nakon dramatične završnice uspjeli smo remizirati (29:29) što je značilo ovjeru plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Neka bajka potraje…

Ostvaren je historijski uspjeh naše rukometne reprezentacije, a rukometna javnost je bila iznenađena izbacivanjem Islanda u baražu od strane doslovnog “autsajdera” BiH.

Danas je pred nama i prvi meč na Svjetskom prvenstvu protiv reprezentacije Irana gdje očekujemo i prvu pobjedu na tom takmičenju.

Neka naša rukometna bajka još dugo potraje…

(Reprezentacija.ba)