Spektakularnom ceremonijom danas je otvoreno Svjetsko prvenstvo u rukometu koje se igra u Kataru.

Domaćin je u prvenstvo uložio preko 200 miliona eura i to je najskuplja organizacija u historiji rukometa.

Ceremonija je započela predstavljanjem reprezentacija učesnica među kojima je bila i naša reprezentacija, a fenomenalni program završen je govorom katarskog emira, Tamima bin Hamada Al Thanija.

Sve tri dvorane u kojima će se igrati utakmice napravljene su isključivo za prvenstvo, ali samo jedna od njih će ostati nakon završetka, dok će druge dvije biti poklonjenje susjednim zemljama.

Katar je u prvom meču prvenstva (jedini koji je odigran danas) pobijedio Brazil sa 28:23, što je očekivan rezultat.  Puno je novaca uloženo u reprezentaciju Katara. Dovedeni su sjajni rukometaši da igraju za ovu zemlju, a ekipu predvodi španski stručnjak Valero Rivera, najtrofenijiji rukometni trener u historiji.

Kuriozitet za večerašnji susret bio je da su svi reprezentativci Katara pjevali himnu! To ne bi bilo čudno, da se u rosteru domaćina ne nalaze Danijel Šarić, Eldar Memišević, Žarko Marković, Goran Stojanović, Borja Vidal, Bertrand Roine, Rafael Capote..

Za većinu nabrojanih rukometaša zajedničko je da su zahvaljujući čudnim pravilima IHF-a stekli pravo nastupa za Katar (potrebno je tri godine da pauzirate što se tiče reprezentativnih nastupa, a onda možete igrati za drugu selekciju).

Predsjednik IHF-a, Egipćanin Hassan Moustafa kazao je da je domaćin pozvao oko 10 000 ljudi na prvenstvo kojima su plaćeni putni troškovi i smještaj, baš kao i svim novinarima koji prisustvuju smotri najboljih rukometaša na svijetu.

Također, Britanski BBC je u novembru prošle godine saopštio da će Katar u narednih 12 mjeseci organizovati čak 40 sportskih događaja! Kada vidimo organizaciju i troškove rukometnog prvenstva, možemo samo zamisliti kakav nas spektakl očekuje 2022. godine kada će Katar biti domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Jedno je sigurno, Katar želi otvoriti novu eru globalnog sporta.

(Reprezentacija.ba)