Povodom priča o transferu našeg reprezentativca Tine Sušića u milanski Inter hrvatski mediji kontaktirali su i legendu bh. fudbala i njegovog strica Safeta Sušića.

“Sigurno da je to velika stvar i za njega i za Hajduk. Međutim, mene to ne iznenađuje s obzirom da Tino zaista u zadnje vrijeme igra dobro, u zadnje dvije godine on je jedan od najboljih igrača Hajduka. Vidio sam ja radeći s njim, kad je bio na pripremama za reprezentaciju koliko je on ozbiljan i ambiciozan momak”, kaže Safet Sušić.

Drugačije ne bi ni stigao do San Sira. Pozornice na kojoj, koliko god izgubila dio blještavila posljednjih godina, ne može zaigrati bilo ko. Mateo Kovačić u Interu je već stekao status, Tino Sven Sušić odlučan je za njega se izboriti.

“Uvjeren sam da bi već sljedeće sezone mogao biti jedan od standardnih igrača Intera”, kaže Safet Sušić.

Je li se Tino konsultirao s vama?

“Razgovarali smo, malo sam i ja razmišljao, rekao sam mu da bi za njega najbolje bilo da ide u Italiju.“

Kada je dobio prvi poziv za reprezentaciju, bilo je dosta negativnih komentara, prozivani ste za nepotizam. Je li za vas ovaj transfera i osobna satisfakcija?

“Meni savjest uvijek bila čista, Tino je kod mene imao isti tretman kao i svaki drugi igrač. Bio sam čak u dileme da ga vodim na Svjetsko prvenstvo. Malo mu je pala forma dva-tri mjeseca prije SP-a, ali onda je neposredno pred turnir odigrao nekoliko dobrih utakmica. To je bio razlog što sam ga poveo. Da nije tako bilo, sigurno ga ne bih vodio u Brazil samo zbog prezimena.“

Spada li Tino odmah klasom do Džeke i Pjanića?

“Ne bih išao tako daleko, ali smatram da će vrlo brzo primorati Baždarevića da stavi u prvu ekipu”, zaključio je Sušić.

(Reprezentacija.ba)