NBA draft 2014. godine bio je historijski za bosanskohercegovaÄku koÅ¡arku. Bh. reprezentativni centar Jusuf Nurkić izabran je kao 16. pick u prvoj rundi drafta.

Prošlu sezonu Nurkić je proveo u Cedeviti iz Zagreba sa kojom je osvojio košarkaško prvenstvo Hrvatske.

U dresu Cedevite u regionalnoj ABA ligi na parketu prosjeÄno je provodio 16.6 minuta, postizao 11.7 poena, imao 5.7 skokova te 0.8 blokada.

Nurkić je za momÄad iz Zagreba u Eurocupu prosjeÄno postizao 8.9 poena, imao 3.3 skoka te 1.3 blokadu za 14.9 minuta provedenih na parketu.

Å arić, ValanÄiunas, Rubio

Iako su mnogi predviđali da će Jusuf još najmanje jednu sezonu odigrati u Europi pa se onda vratiti u NBA, to se nije dogodilo.

Poznato je da se veoma mali broj europskih koÅ¡arkaÅ¡a nakon NBA drafta odluÄi da odmah nastupi u najjaÄoj ligi na svijetu.

Jedan od najboljih mladih košarkaša Europe, Dario Šarić izabran je kao 12. pick u prvoj rundi drafta 2014. godine od strane Philadelphije, ali hrvatski reprezentativac ovu sezonu nastupa za turski Anadolu Efes. Šarić je prošle godine predvodio Cibonu do osvajanja regionalne ABA lige, kada su Cibosi savladali Cedevitu u finalu.

TakoÄ‘er, sjajni litvanski centar, Jonas ValanÄiunas izabran je kao peti pick 2011.godine na draftu, ali nije direktno otiÅ¡ao u NBA već je joÅ¡ jednu sezonu odigrao za litvanski Lietouvos Rytas. ValanÄiunas trenutno odliÄno igra za treći tim IstoÄne konferencije, ekipu Toronto Raptorsa.

Vrijedi spomenuti i Å¡panskog playmakera, Ricyka Rubija koji je 2009. godine izabran za petog picka na draftu, meÄ‘utim, Rubio je do 2011. godine nastupao za Barcelonu gdje je skupljao dodatno iskustvo za NBA.Rubio je od 2011.godine Älan Minnesote Timberwolves.

Dva double – double uÄinka

Jusuf Nurkić odluÄio je odmah da zaigra u NBA ligi te se posvetio treninzima i radu, a u prvih dvadesetak susreta u najjaÄoj ligi svijeta vjerovatno i premaÅ¡io oÄekivanja mnogih.

Do sada je odigrao 23 utakmice za Denver u ovoj sezoni u kojima je terenu prosjeÄno provodio 13.4 minuta, postizao 6.5 poena, imao 5 skokva i 1.2 blokade. Ostvario je dva double – double uÄinka, a u posljednja dva meÄa imao je Äak 9 blokada ( protiv Memphisa 5 te protiv Minnesote 4).

Nurkić je akvitan pod oba koÅ¡a, te nerijetko zna doći do ofanzivnih skokova i poena nakon istih. TakoÄ‘er, ima mekanu ruku i dobar Å¡ut sa poludistance za igraÄa koji je visok 211. cm i težak oko 130 kg.

Najveći problem za Nurkića prije dolaska u NBA ligu bile su liÄne greÅ¡ke.

Ipak, u posljednja tri susreta, bh. centar je napravio samo dvije liÄne greÅ¡ke

U utakmicama  sa Chicagom i Minnesotom napravio je po jedan faul, dok u meÄu protiv Memphisa nije napravio nijednu liÄnu greÅ¡ku, iako je imao težak zadatak ispod koÅ¡a u duelu sa Marcom Gasolom.

Nurkić je u sva tri pomenuta susreta proveo više od 20 minuta na terenu i postizao dvocifren broj poena.

Kada u svojoj rookie sezoni sa 20 godina u tri vezana susreta blokirate Kobea Bryanta, Paua i Marca Gasola , ostvarite double – double uÄinak u dvije utakmice u nizu, evidentno je da posjedujete kvalitet za najveća dostignuća.

S obzirom na minutažu koji ima u Denveru, Nurkić ima veoma dobru statistiku meÄ‘u igraÄima koji igraju prvu sezonu u NBA ligi.

Trenutno je trećem mjestu po broju blokada (1,2 po susretu), takoÄ‘er dijeli treću poziciju po broju double – double uÄinaka (ostvario dva), nalazi se na petoj poziciji najboljih skakaÄa (pet skokova po susretu), te na devetom mjestu najboljih strijelaca (6,5 poena po susretu) meÄ‘u rookiejima.

Jusuf Nurkić ima sve predispozicije da postane jedan od najdominantnijih centara na svijetu, a sve što je potrebno jeste da uz malo sreće, nastavi sa radom i da ga zaobiđu povrede.

(Reprezentacija.ba)