U igri ostalo sedam kandidata, a to su Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Amar Osim, Blaž Slišković, Igor Štimac, Milovan Rajevac i Sergej Barbarez.

Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine (BiH) nije izabran danas, epilog je četverosatne sjednice Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH na Ilidži, kod Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nismo izabrali selektora. Raspravljalo se o kandidatima i odlučeno je da u igri ostane njih sedam, a to su Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Amar Osim, Blaž Slišković, Igor Štimac, Milovan Rajevac i Sergej Barbarez. Kandidati koji se neće uzimati u razmatranje su Dragan Okuka, Šener Bajramović, Vlatko Glavaš i Felix Magath koji je ranije odbio saradnju”, rekao je generalni sekretar Saveza Jasmin Baković na konferenciji za medije nakon sjednice. On je dodao da će petočlana “ad hoc” komisija u naredna dva-tri dana imati sastanak te od sedam kandidata odrediti dvojicu čija će se imena naći pred članovima IO na veoma skorom novom zasjedanju. Jedan od dvojice kandidata kojeg komisija predloži će postati novi selektor.

Naredna sjednica će navjerovatnije biti održana oko 20. decembra.

Na pitanje koji su kriteriji koji će odrediti novog selektora, Baković je rekao da moraju imati respektabilnu trenersku karijeru, da su u stanju vratiti pobjednički duh, ambijent u svlačionicu, na teren i među navijače i da ima povjerenje medija. Istakao je da cilj ostaje isti, a to je plasman na Euro 2016 u Francuskoj.

Osim novog selektora, članovi IO su razgovarali i o starom, Safetu Sušiću koji je dobio otkaz 17. novembra. Članovi IO N/FSBiH su jednoglasno odbili odštetni zahtjev bivšeg selektora.

“Članovi IO su jednoglasno odbili zahtjev za odštetom bivšeg selektora. Oni su zaključili da nema razloga da isplate odštetu, a na osnovu stavova pravnog komiteta saveza. Odlučili su da bivšem selektoru isplate jednu zaostalu platu i četiri bonusa, a na Sušiću će biti kako će dalje postupati”, rekao je Baković.

Sušić je tražio, podsjećamo, isplatu svih plata do juna što iznosi oko pola miliona KM, dok je Savez odlučio isplatiti mu zaostalu platu i četiri bonusa, sveukupno 150.000 KM.

(Reprezentacija.ba)