Komisija za izbor selektora fudbalske reprezentacije BiH danas će Izvršnom odboru Fudbalskog saveza BiH saopštiti ko su i zvanično kandidati za nasljednika Safeta Sušića.

U sastavu Elvedin Begić, Denijal Pirić, Darko Ljubojević, Ivan Beus i Sead Kajtaz komisija je prema vlastitom kriteriju odlučila sa kojim će sve trenerima koji su se kandidovali obaviti razgovor, a čije će kandidature zanemariti. Iako sa sličnom biografijom zbog određenih stranih trenera putovalo se više stotina kilometara, a drugi nisu kontaktirani ni telefonski, dok se razgovaralo sa većinom domaćih kandidata, bez obzira na njihov “CV”.

Kandidata koji su poslali svoje biografije bilo je mnogo, a prema onome što je Savez saopštio u medije kandidatsku listu činili su Robert Prosinečki, Jacques Santini, Lothar Matthäus, Mehmed Baždarević, Amar Osim, Faruk Hadžibegić, Felix Magath, Igor Štimac, Giovanni Trapattoni, Šener Bajramović, Enzo Schifo, Sergej Barbarez, Milovan Rajevac, Duško Bajević, Vahid Halilhodžić i drugi.

Najrenomiranijim trenerima poput Halilhodžića i Magatha, predstavnici Saveza otišli su “na noge” lično pregovarati, dok su pojedine također kvalitetne kandidature, poput one bivšeg selektora Francuske Jacquesa Santinija zanemarene, te odbijene bez da se saznalo koje uslove za rad traže ovakvi kandidati.

Razgovaralo se još sa Sliškovićem, Baždarevićem, Rajevcom, Barbarezom, Osimom, Hadžibegićem, Okukom, Bajramovićem, Glavašom i Štimcem.

Kako saznaje Reprezentacija.ba portal najrealnija opcija je da će Begić, Pirić, Ljubojević, Beus i Kajtaz Izvršnom odboru kao najpodobnija rješenja predložiti kandidature Blaža Sliškovića, Faruka Hadžibegića, Amara Osima, Sergeja Barbareza,  Mehmeda Baždarevića i Milovana Rajevca.

Javnost i nema previše povjerenja u stručnost Izvršnog odbora pri izboru selektorskih i trenerskih rješenja, obzirom da je od više desetina trenera koje je ovo tijelo postavilo na selektorsku funkciju, samo jedan, Safet Sušić, napravio uspjeh i odveo BiH na jedno veliko takmičenje.

Ipak, bez obzira na loš start u kvalifikacijama, novi selektor će imati realnu šansu da odvede Bosnu i Hercegovinu na Euro 2016, te se svi navijači nadaju kako će Fudbalski savez BiH odabrati najbolje trenersko rješenje sposobno napraviti taj podvig.

(Reprezentacija.ba)