U sedmici ispred nas Komisija za izbor selektora predložiće Izvršnom odboru Fudbalskog saveza BiH imena za koja smatraju da su najkompetentnija da u nastavku kvalifikacija za Euro 2016 vode našu reprezentaciju.

Pred samom Komisijom, ali i Izvršnim odborom, zadatak je od najveće važnosti, obzirom da će od njihove odluke uveliko zavisiti da li će se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine naći na Euru 2016.

U fudbalu niko ništa ne može u potpunosti garantovati, ali kako šanse objektivno još postoje, u ovom trenutku je najvažnije sačiniti listu od kandidata čije bi eventualno vođenje reprezentacije u najvećoj mjeri povećalo šanse za plasmanom Zmajeva u Francusku.

Nakon odbijenica od strane Bajevića i Halilhodžića, Komisija za izbor selektora uradila je svoj maksimum, te kontaktirala i strane trenere poput Felixa Magatha, ali i sve raspoložive domaće trenere. U narednim danima očekuje se kako će članovi komisije kontaktirati i trenera sa najboljom biografijom između svih kandidovanih, bivšeg francuskog selektora Jacquesa Santinija, koji bi nezvanično bio spreman raditi sa bh. reprezentacijom za sredstva značajno manja od onih koja su tražili Halilhodžić ili Magath. Očekuje se i razgovor sa Barbarezom koji se čak spominje i kao pomoćnik selektora, možda upravo Santinija ili nekog od domaćih kandidata poput Hadžibegića, Sliškovića, Baždarevića…

Da za sva vremena ne bi ostalo upamćeno kako članovi Komisije nisu uradili sve što je u njihovoj mogućnosti da na kormilo BiH dovedu najbolje raspoloživo trenersko rješenje, od Begića, Pirića, Kajtaza, Beusa i Ljubojevića očekujemo maksimalni angažman u narednim danima, te kontaktiranje svih raspoloživih trenera za koje smatraju da mogu odgovoriti zadatku plasmana Zmajeva na Euro 2016.

Uz selektora za “A” tim biraće se i selektori ostalih reprezentacija. U mladim bh. timovima nikada nije napravljen uspjeh, pa su i kriteriji kvalitete odavno pali, a pouzdati se u stručnost Izvršnog odbora baš i nema osnova, jer je od desetina selektora koje su birali za sve selekcije proteklih 20 godina samo jedan, Safet Sušić, uspio napraviti uspjeh i plasirati se na veliko takmičenje.

Vrijeme je za nove odluke i podizanje ljestvice kriterija.

(Reprezentacija.ba)