Nakon što je zbog ličnih afiniteta čelnika entitetskog FS Republike Srpske fudbalska “A” reprezentacija BiH u tekuće kvalifikacije ušla zvanično bez pomoćnika selektora, obzirom da su Elvir Baljić, Borče Sredojević i Tomislav Piplica od ljeta radili bez ugovora, iz ove kuće fudbala stiže novi udar na naš najbolji državni tim.

Naime, kako se nezvanično saznaje, na današnjem sastanku rukovodstva FS RS u Banjoj Luci dogovoreno je da se ispred te fudbalske kuće za pomoćnike novog “A” selektora predlože Nikola Nikić, Branimir Tulić i Igor Janković.

Nije pretjerano reći da sumanuto zvuči prijedlog FS RS da se u stručni štab naše najbolje reprezentacije uvrste Nikola Nikić ili Branimir Tulić, jer se radi o selektorima koji su sa mladom reprezentacijom BiH, između ostalog, postigli i nesvakidašnje neuspjehe, poraze od reprezentacija Malte i Luksemburga. Za neupućene, mlada reprezentacija Malte u svojoj historiji uspjela je još savladati Litvaniju i Island, a Luksemburg Gruziju.

Igor Janković perspektivan je trener Kozare, no upitno je uopšte zašto entitetski ili bilo koji drugi savezi trebaju kandidarati pomoćnike selektoru, kada svugdje u svijetu upravo selektor bira svoj tim za čije rezultate u konačnici i odgovara.

Nije se nelogično zapitati da li će biranje selektora i trenera po njihovoj nacionalnosti dovesti do novih sankcija Fudbalskog saveza BiH, kada znamo da su osnovni principi rada UEFA-e i FIFA-e borba protiv rasizma i nacionalizma.

(Reprezentacija.ba)