Fudbalska reprezentacija BiH nakon smjene Safeta Sušića još uvijek je bez selektora. To će tako ostati vjerovatno do pred novu godinu kada će na kormilo Zmajeva doći novo ime.

Selektorska funkcija atraktivna je većini slobodnih trenera jer su svjesni da preuzimaju reprezentaciju u situaciji u kojoj ih niko neće kriviti ukoliko se na kraju ne nađu na Euru 2016, a da ta ista situacija donosi realnu mogućnost plasmana na Euro 2016 kroz pobjeđivanje Izraela i Velsa na domaćem terenu, te dobrih rezultata protiv nižerangiranih Kipra i Andore.

Plasman sa BiH na Euro 2016 osim finansijske prednosti svakom selektoru bi  donio i odličnu promociju u Francuskoj, ali i u cijeloj Europi, što je od velikog značaja za trenerske karijere bivših asova poput Faruka Hadžibegića, Mehmeda Baždarevića, pa čak i Vahida Halilhodžića.

Legendarni Vaha je prvi kandidat javnosti i NFSBIH, ali kako on pred sobom ima ponude velikih klubova i reprezentacija, a kako u svojoj trenerskoj karijeri ima prostora za još dva ili tri ugovora, upitno je koliko je zainteresovan za poziciju selektora naše reprezentacije. Sigurno je da se Halilhodžiću ne sviđa i ambijent za rad, posebno što Safet Sušić nije imao potpisan ugovor do dan pred utakmicu protiv Kipra, a i to da su njegovi pomoćnici zbog interesa određenih entitetskih čelnika Saveza u kvalifikacije ušli bez ugovora, te da formalno i nisu radili za reprezentaciju.

Hadžibegiću ili Baždareviću koji nemaju ponude poput Vahinih reprezentacija BiH bi u ovom trenutku bila pravi bingo, jer im donosi situaciju bez rizika u kojoj mogu samo profitirati i dodatno afirmisati svoje trenerske karijere.

Javljaju se i strani kandidati, među kojima je najozbiljnije ime Robert Prosinečki koji je sa hrvatskom reprezentacijom napravio značajan uspjeh i ima bogato reprezentativno trenersko iskustvo i koji predstavlja dobrog, modernog, uspješnog i školovanog trenera.

Ipak šanse da Zmajevi dobiju stranca na klupi su minimalne, a zanimljive su i poruke koje šalju pojedini domaći kandidati za selektora kako će poderati bh. pasoše ili napraviti haos u NFSBIH ukoliko za selektora dođe strani državljanin.

Listu kandidata za novog selektora do 1. decembra će objaviti Elvedin Begić, Ivan Beus, Darko Ljubojević, Sead Kajtaz i Denijal Pirić, a svi se nadamo kako će se voditi kriterijima trenerskog ugleda, biografije i kompatibilnošću sa našim timom, te da će u drugi plan staviti nacionalnost, želje laika, lične preferencije, dodvoravanje navijačima…

(Repreznetacija.ba)