Nakon što je fudbalska reprezentacija BiH ostala bez selektora, ne stišavaju se mnogobrojni prijedlozi o imenu novog šefa stručnog štaba Zmajeva.

Predlažu se manje ili više iskusni treneri i manje ili više poznati bivši fudbaleri, ali objektivno među njima su samo dva imena koja bi bila garancija kvalitetnog, iskusnog i internacionalnog trenera – Dušan Bajević (65) i Vahid Halilhodžić (62).

Dušan Bajević u više je navrata bio povezivan uz bh. selektorsku funkciju, a dobro obaviješteni izvori govore da je “Princ sa Neretve” bio spreman preuzeti reprezentaciju u slučaju poraza BiH protiv Slovačke u Žilini, te da i sada predstavlja ozbiljnog kandidata za prvog čovjeka fudbalske reprezentacije naše zemlje.

Bajević je jučer poručio kako ga selektorska funkcija ne zanima zbog obaveza u AEK-u, ali svi koji poznaju ovog istinskog gospodina i profesionalca, shvataju da je to samo njegova poruka kako se ne misli sam kandidovati i utrkivati za selektorsku funkciju, te da je na istu spreman doći samo kao jedini kandidat kojega će odabrati rukovodstvo Saveza i doći mu sa konkretnom ponudom “lice u lice”.

Duško Bajević predstavljao bi optimalno selektorsko rješenje u ovom trenutku, posebno zbog činjenice da kao “čovjek iznutra” aktivno prati našu reprezentaciju već tri godine, te da je bolje informisan i upoznat o pojedionstima našeg nacionalnog tima nego li svi drugi pretedenti na selektorsku fotelju.

vaha halilhodzic

Vahid Halilhodžić po mnogima je najbolji bh. trener, te je u ovom trenutku kao slobodan trener u poziciji da može preuzeti fudbalsku reprezentaciju BiH.

Vaha i Balkan se ne slažu baš najbolje, pa je nepoznato koliko bi njegov način rada urodio plodom u našoj reprezentaciji, no jasno je da bi cijela bh. javnost bila najsretnija da ovaj dokazani i svjetski proslavljeni trener i selektor preuzme Zmajeve.

Da li bi Zmajevi mogli prihvatiti Vahinu filozofiju i specifičan ego ili bi to dovelo do rasula u našoj reprezentaciji nije poznato, ali Halilhodžić definitivno ima najbolju trenersku biografiju od svih bh. trenera i njegovi posljednji uspjesi sa reprezentacijama Obale Slonovače i Alžira govore da je čovjek koji zna napraviti uspjeh sa reprezentativnim selekcijama.

Za Halilhodžićem postoji mnogo veći intres svjetskih klubova i reprezentacija, nego li za Bajevićem, pa je sigurno da bi Vaha bio skuplje rješenje za naš Savez, no kvalitet i uspjeh u fudbalu nema cijenu.

U svakom slučaju Fudbalski savez Bosne i Hercegovine mora učiniti sve da na selektorsko mjesto dovede jednu od ove dvije osobe, jer bi svi drugi kandidati koji se spominju i nameću kroz medije bili objektivno rješenja koja donose manju vjerovatnoću za uspjeh.

Obzirom da je fudbalska reprezentacija BiH glavni finansijer Saveza, ali i brend naše države, očekujemo maksimalni angažman rukovodstva saveza koje bi u narednim danima trebalo obaviti razgovor sa ova dva kandidata “u četiri oka”, te učiniti sve da jedan od njih u konačnici i preuzme naš najbolji tim.

Bez obzira na veliki broj kritika na račun Safeta Sušića i puno povrijeđenih ključnih igrača, Pape iza sebe ostavlja jednu kvalitetnu, organizovanu i uređenu selekciju sa odličnom bazom koja je strpljivo uz puno sitnih i krupnih konkretnih pomaka bez puno medijske pompe i koketiranja stvorena u proteklih nekoliko godina…

(Reprezentacija.ba)