Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će sa početkom u 20,45 sati odigrati susret grupe B kvalifikacija za EURO 2016. godine protiv Izraela u Haifi.

Izrael se trenutno nalazi na 45. mjestu FIFA rang liste.

Ovo će biti četvrti meč u kvalifikacijama za izabranike Safeta Sušića, a u prethodna tri susreta osvojili smo samo dva boda. Izrael je ostvario dvije pobjede protiv Kipra i Andore, dok je susret protiv Belgije odgođen.

Izraelci sa puno optimizma dočekuju susret sa našom selekcijom, a sve ulaznice u Haifi su rasprodate i sigurno je da bh. reprezentativce očekuje paklena atmosfera.

Najubjedljiviju pobjedu u historiji Izraelci su ostvarili protiv Kineskog Tajpeha 1988. godine kada su slavlili sa 9:0, dok im je najteži poraz od Njemačke 2002. godine (1:7). Rekorder po broju nastupa za reprezentaciju je Yossi Benayoun (96), a najbolji strijelac je Mordechai Spielger (33 gola).

Do sada su jednom nastupali na Mundijalu i to 1970. godine kada su ispali u grupnoj fazi, dok se nikada nisu plasirali na Europsko prvenstvo.
Izraelci su do 1974. godine nastupali u azijskim kvalifikacijama kada su zbog već poznate političke situtacije izbačeni iz AFC-a. Ipak, reprezentacija Izraela početkom devedesetih godina postala je članica UEFA-e. Ovo im je šesti put da učestvuju u kvalifikacijama za odlazak na Europsko prvenstvo.

Selektor reprezentacije Izraela je Eli Guttman koji se na toj poziciji nalazi od 2011. godine. Pod vodstvom Guttmana Izrael je odigrao 23 susreta, ostvario osam pobjeda, šest remija te devet poraza uz gol razliku 37:38. Od 25 igrača koji se nalaze na spisku Guttmanna pred susret sa našom selekcijom, njih 15 nastupa u nacionalnom prvenstvu. Najviše reprezentativaca dolazi iz Maccabi Tel Aviva (šest).

Izraelci su u dobroj formi i u posljednja tri susreta ostvarili su tri pobjede uz gol razliku 10:4, dok su na posljednjih 10 susreta primili po najmanje jedan gol što je pokazatelj da im je odbrana slabiji dio tima.

U kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu igrali su u grupi F zajedno sa Rusijom, Portugalom, Azerbejdžanom, Sjevernom Irskom i Luksemburgom te zauzeli treće mjesto sa 14 osvojenih bodova.

Velike probleme protiv Izraela imali su favorizirani Portugalci. Portugal je na svom terenu odigrao 1:1 protiv Izraela, dok je meč u Tel Avivu završen rezultatom 3:3 iako je Izrael imao prednost od 3:1.

Ipak, Izrael je neočekivano na svom terenu remizirao protiv Azerbejdžana i Sjeverne Irske, reprezentacija koje su objektivno kvalitetom slabije od Izraela.

– šesti put igraju kvalifikacije za Europsko prvenstvo (do sada bez nastupa na prvenstvu),

– od 25 igrača koji su na spisku za predstojeći duel, njih 15 nastupa u izraelskom šampionatu

– u posljednjih 10 susreta primili su po najmanje jedan gol,

– u posljednja tri susreta ostvarili su tri pobjede uz gol razliku 10:4,

– najviše nastupa za nacionalni tim ubilježio je Yossi Benayoun (96),

– najviše golova za nacionalni tim postigao je Mordechai Spielger (33).

(Reprezentacija.ba)