Kako smo već pisali Mario Vrančić (25) fudbaler njemačkog Bundesligaša Paderborna u budućnosti će zaigrati za Bosnu i Hercegovinu.

Jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač Paderborna, koji se nakon ulaska u Bundesligu čvrsto drži na sredini tabele njemačkog šampionata, pri kraju je procedure promjene sportskog državljanstva.

– Moja želja je uvijek bila jasna i samo sam želio igrati za Bosnu i Hercegovinu. U maju sam imao prvi kontakt sa ljudima iz Fudbalskog saveza BiH, a danas je procedura pri samom kraju. – govori Mario Vrančić.

– Pratim reprezentaciju, u redovnom sam kontaktu sa Erminom Bičakčićem i iskreno vjerujem da selekcija Safeta Sušića ima sve kvalitete da izbori nastup na Euru 2016. – poručio je Vrančić, koji bi za Bosnu i Hercegovinu mogao debitovati već u martu naredne godine na prijateljskoj utakmici protiv Austrije u Beču.

– Moderni fudbal zahtjeva brze i okretne igrače i u budućnosti će samo takvi igrači moći debitovati za BiH. Igrač poput Vrančića koji igra redovno u Bundesligi i to u klubu koji ima i solidne rezultate da ima bh. papire već bi bio na spisku. – poručuje selektor Safet Sušić.

Mario Vrančić je  bivši kadetski, juniorski i mladi reprezentativac Njemačke koji je kao kapiten Elfa osvojio titulu svjetskog juniorskog prvaka u fudbalu. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine tokom mandata selektora Safeta Sušića nastupao je i Marijev stariji brat, Damir Vrančić.

Mario Vrančić

Datum rođenja: 23.05.1989.
Mjesto rođenja: Slavonski Brod, Republika Hrvatska
Pozicija: Centralni vezni igrač / kreator igre
Visina: 1,87 m

Sezona 2013./2014.: Pet golova i deset asistencija
Sezona 2011./2012.: Borussia Dortmund drugi tim – 16 golova
Sezona 2009./2010.: Rot Weiss Ahlen
Sezona 2006./2010.: Mainz 05

(Reprezentacija.ba)