U medijskom prostoru Bosne i Hercegovine odavno nema pravila, pa svako može napisati šta želi i kako želi.

Nažalost zbog odnosa NFSBIH sa predstavnicima medija koji se svodi na princip komunikacije sa “novinarima iza ograde” i službeno izdavanje press akreditacije, naša reprezentacija nema ni približnu podršku kakvu je imala u vrijeme prijašnjih rukovodećih struktura Saveza i reprezentacije, iako je način na koji se vodi NFSBIH i sama reprezentacija neuporedivo profesionalniji, transparentniji i sistematičniji od onih prije. Nekada se u reprezentaciji znala cijena i za kapitensku traku, a najboljim igračima govorilo da je bolje da idu na tribine na pojedinim utakmicama jer je podloga pretvrda za njih na stadionu, ali se o tome nije pisalo ni govorilo.

Sada se navodno oprašta Bičakčić, oprašta Hajrović, potukli su se Ibišević i Spahić, pojedini igrači putuju bijesnim autima umjesto autobusom sa ostatkom ekipe (novinar zanemaruje činjenicu da su igrači nakon sporne utakmice u Gradačcu imali slobodan dan, pa se neki zaputili svojim automobilima prema kućama), menadžerska upletanja u odabir igrača, boravak u Hrasnici zbog tajnih razloga i druge dezinformacije niz su neistina spominjanih u medijima, a da se pri tome nije obratilo pažnju na neke konkretne probleme u radu i funkcionisanju reprezentacije i saveza kojih definitivno ima, ali koji su opet minorni u usporedbi sa drugim europskim reprezentacijama gdje preovladavaju mnogo veći interesi.

Niz neistina koje se već godinama ponavljaju vezane za selektora Safeta Sušića i odnose u našoj reprezentaciji toliko su puta ispoljene da ih javnost već smatra istinitima, a NFSBIH nije na vrijeme demantijima i tužbama zaštitio reprezentaciju od onih koji neistinama prouzrokovanim ličnim frustracijama pokušavaju narušiti atmosferu i odnose u reprezentaciji koji garantovano nikada nisu bili bolji jer našu najbolju selekciju sada čini niz istinskih profesionalaca, ali i izuzetno odgojenih momaka. Kada su vam prvi autoriteti u ekipi ljudske i profesionalne veličine Edin Džeko, Vedad Ibišević i Asmir Begović tada je jasno da sve mora štimati kako treba.

– Priče o bratu menadžeru su mi dojadile. Pozivam sve novinare na sljedeće okupljanje u Trening centar u Zenici da sa svakog igrača pitaju ko mu je menadžer i da to objave u javnosti. Ja ne poznajem niti jednog, niti sam ikada birao igrače na osnovu toga ko mu je menadžer. Govorilo se da se igrači biraju i po nacionalnosti što je još veći nonsens. – govori Safet Sušić nakon posljednjih optužbi Ervina Zukanovića da nije dio reprezentacije samo zato što je odbio prije nekoliko godina da mu menadžer bude Sead Sušić.

– Da li je razlog izbacivanja mene iz reprezentacije to što nisam prihvatio da mi Safetov brat Sead Sušić bude menadžer kad mi se on nudio za vrijeme mog boravka u Belgiji? Pitam se šta bi bilo da jesam?” pita se Ervin Zukanović koji kako kaže ne može da više trpi nepravdu koja mu se čini.

Ne želivši ulaziti u to ko je u pravu, Safet Sušić definitivno je pogriješio što je kao uslov Zukanovićevog pozivanja istakao njegove redovne nastupe za Chievo, kada na njega vjerovatno ne računa još od sukoba sa čelnicima NFSBIH prije putovanja na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Ovako, po ko zna koji put, neisplaniranim medijskim nastupima Safet Sušić  i sam nosi odgovornost na novo narušavanje atmosfere oko reprezentacije.

– Pitajte Zukanovića kako je pozvan dok je igrao u Kootrijku ako je ranije odbio Seada Sušića za menadžera, ali i zašto mu se nakon njegove suspenzije nijedan naš igrač nije oglasio sa porukom podrške? Pitajte i novinare ako je uslov za pozivanje to da ti je Sejo Sušić menadžer, da li je onda on menadžer i Hajroviću, Bičakčiću, Prciću, Kolašincu, Mujdži, Luliću, Bešiću, Fejziću i svim drugim reprezentativcima koje je Pape prvi zvao u reprezentaciju? – govori jedan predstavnik NFSBIH.

Epilog cijele priče nije dobar jer je reprezentacija izgubila jednog kvalitetnog defanzivca koji će sigurno nastupima u Seriji A dodatno poboljšati svoje kvalitete obzirom da u Chievu prima same pohvale, a uz to je ponovo narušena atmosfera oko državnog tima.

Nažalost, lekcija koju ponovo izgleda niko neće naučiti, ni predstavnici NFSBIH, ni Safet Sušić, ali ni naši reprezentativci je da njihov odnos sa medijima mora biti daleko drugačiji od ovog kakav je sad.

(Reprezentacija.ba)