Godina 2014. će za Edina Džeku biti zapamćena kao vrlo uspješna. Osim što je sa Manchester Cityem osvojio Premiership, Džeko je sa reprezentacijom BiH po prvi put nastupio na Svjetskom prvenstvu.

Nakon nastupa u Brazilu gdje je postigao samo jedan gol u okviru grupne faze Džeko je izabran za kapitena reprezentacije BiH i pred njim se postavlja samo jedan cilj – Predvoditi Zmajeve do plasmana na Europsko prvenstvo 2016. godine.
Edin Džeko je rođen u bivšoj Jugoslaviji je svoju ekspanziju po pitanju igračke karijere doživio igrajući za Wolfsburg. U razgovoru za FIFA.com govorio je o dešavanjima u proteklom periodu, te planovima i ciljevima za budućnost.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nije dobro započela kvalifikacije za plasman na EP. Osvojena su samo dva boda nakon tri utakmice. Osim remija sa Belgijom i Velsom na otvaranju ste iznenađujuće poraženi od Kipra. Šta se dogodilo?

Edin_Dzeko

– Ne znamo. Svi smo očekivali pobjedu iako smo znali da neće biti lako. Danas ne možete tvrditi ni za jednu momčad protiv koje igrate da ćete je lagano pobijediti. U prvom poluvremenu smo igrali dobro i poveli u ranoj fazi utakmice. Pred odlazak na odmor Kiprani su uspjeli poravnati rezultat na 1:1. U drugom poluvremenu smo znatno slabije igrali, te je Kipar uspio svoje šanse iskoristiti. To definitivno nije bio naš najbolji dan. – kazao je kapiten našeg nacionalnog tima u razgovoru za FIFA.com.

Prema trenutnom stanju na tabeli selekcija Velsa je prva u grupi sa sedam osvojenih bodova. Slijede Izrael i Belgija, te Kipar sa tri osvojena boda. Vaša reprezentacija je na petom mjestu sa dva boda. Kako vidite konačan rasplet u grupi i ko će završiti na prvom mjestu?

– Defitivno Belgija. Ostale momčadi nisu loše i morati ćemo se fokusirati na selekcije Velsa, Kipra i Izraela. Belgijanci su favoriti i svi ostali će tražiti svoje šanse u borbi za drugo i treće mjesto.

Kako ste uvjereni da možete ostvariti plasman na Europsko prvenstvo?

– Uvjereni smo u plasman, imamo dobro ekipu. Naravno, bilo nam je teško nakon poraza u prvo meču, ali pred nama je dovoljan broj utakmica da sredimo stvari i obezbijedimo plasman.

Mnogi igrači iz selekcije Bosne i Hercegovine igraju u najboljim europskim klubovima. Jeste li na istoj razini poput reprezentacija Italije i Njemačke?

– Ne, sigurno da nismo na istoj razini poput aktuelnih svjetskih prvaka ili navedene Italije. Mi imamo kvalitetan tim, sa nekoliko dobrih igrača u timu i ostale ekipe nas više poštuju nakon našeg nastupa na Svjetskom prvenstvu. Moramo se vratiti na kolosijek iz kvalifikacija za plasman za protekli Mundijal.

Nakon Svjetskog prvenstva ste imenovani za novog kapitena bh. reprezentacije. Kako se osjećate u novoj ulozi?

– To mi je velika čast. Uvijek sam sanjao igrati za reprezentaciju, a sada sam postao i kapiten. Jako sam ponosan zbog toga i učinit ću sve da budem što bolji.

Kako biste sumirali nastup na Mundijalu u Brazilu?

– Bilo je fantastično odmjeravati snage sa najboljim selekcijama svijeta. Svako od nas je sanjao da jednom nastupi na Svjetskom prvestvu i možemo biti ponosni iako smo takmičenje završili nakon grupne faze.

Jesi li zadovoljan nastupom svoje reprezentacije?

– Nisam jer znam da možemo bolje. Ipak, to je bio naš prvi nastup na Svjetskom prvenstvu, historijski uspjeh za našu zemlju i to je ono zbog čega trebamo biti ponosni. Predstavljajući našu naciju tamo nam daje razlog da budemo ponosni, te donosi iskustvo i samopouzdanje za buduće izazove.

dzeko medunjanin

Jeste li sretni zbog toga što je Njemačka osvojila Mundijal?

– Držao sam fige Nijemcima cijelo vrijeme. Poslije BiH oni su moj drugi tim jer sam tamo proveo nekoliko godina i poznajem mnogo igrača. Volim tu zemlju i njen narod. Zaslužili su da postanu svjetski prvaci. – konstantuje Edin Džeko najbolji napdač u historiji Wolfsburga.

Je li istina da se unutar reprezentacije BiH govori njemački jezik?

– Da, od ukupno 22 igrača nas 14 govori njemački jezik. – kazao je kroz smijeh naš kapiten.

Da li previše preferirate njemački stile igre?

– Ne mislim da gajimo taj stil, ali je svakako pozitivna stvar ako se dosegne takav nivo.

Koja je najbolja liga na svijetu po vašem mišljenju?

– Engleski Premiership definitivno. To je jasno samo kada vidite koliko vrhunskh ekipa ima i koliko ponajboljih igrača tu igra. Svi su sposobni za osvajanje titule i to nema nigdje drugo. – tvrdi Džeko.

Ko je najbolji napadač na svijetu?

– Ukoliko iz opticaja izostavimo Cristiana Ronalda i Lionela Messija, onda to mora biti Zlatan Ibrahimović. Način na koji igra i postiže golove je fantastičan. Naravno ima i drugih sjajnih napadača, ali za mene je najbolji Ibrahimović.

Kada biste uporedili Ronalda i Messija, ko je bolji?

– Bez sumnje da su to dva najbolja igrača na svijetu, ali njih ne možete porediti, jer su toliko različiti. Ja obično ne govorim ko je bolji.Uglavnom njih dvojica su na vrhu, pa tek onda dolaze ostali fudbaleri. – zaključio je naš napadač na kraju razgovora za zvaničnu internet stranicu FIFA-e.

(Repreznetacija.ba)