Poraz od Kipra bio je katastrofa i blamaža, koji je dodatno uzdrmao našu ionako zbog neiskustva nesigurnu podmlađenu reprezentaciju.

Sa velikom dozom straha svi u reprezentaciji su čekali utakmicu protiv Velsa prvenstveno zato što su znali da mlade Sušićeve pulene u Kardifu čeka utakmica “na nož” koju bi Velšani čisto na snagu i grubu igru mogli prelomiti u svoju korist. Iako su sa terena mnogi Zmajevi izašli od modrica crnih stopala, nabijenih rebara, i nožnih kostiju izudaranih do granica fraktura, nova generacija naše reprezentacije pokazala je da ima i glavu i rep i da na terenu može stajati stabilno, čak i bez obzira na nedostatak nekoliko ključnih igrača u odbrani.

Doktor i fizioterapeuti našeg tima nakon utakmice protiv Velsa imali su posla do ranih jutarnjih sati, ali je puno važnije da su igrači sa terena izašli kao ekipa koja je pokazala zavidan stepen kompaktnosti, strpljive i pametne igre, kao i sposobnosti da zna odigrati na rezultat.

Mensur_Mujdza
Mujdža pretrpio mnogobrojne pogubne udarce

Zmajevi više ne srljaju po svaku cijenu i igraju 90 minuta

Isti takav nastup ponovili smo protiv superjake Belgije protiv koje su Zmajevi ponovo pokazali da su ekipa koja sada zna strpljivo igrati na rezultat, ali i da je Safet Sušić postao pragmatičniji trener, čija se taktika ne sastoji samo na apsolutnom napadačkom fudbalu, koji najčešće donosi razbijanje protivnika u prvih pola sata, ali nekada i poraze protiv reprezentacija poput Slovačke ili Nigerije koje objektivno nisu kvalitetnije protiv nas i protiv kojih se uz malo strpljiviju igru moglo barem remizirati.

Zmajevi su, unatoč problemima u sastavu, ponovo izgledali čvrsto i kompaktno, a naš protivnik Belgija, možda trenutno i najjača reprezentacija u Europi, do našeg je gola dolazila više individualnim kvalitetama svojih igrača ili zbog lošeg travnjaka Bilinog Polja, nego li nekim uigranim akcijama kojima su nadmudrili našu cijelu odbranu.

Nije zanemarivo da naša reprezentacija nije više ni selekcija čiji igrači “ispušu” nakon 60-70 minuta igre, nego se sada igra punim tempom do posljednjeg sudijskog zvižduka.

safet susic belgijaSušić u posljednjih 25 minuta mora zagrijvati igrače zbog mogućih povreda

Belgija nas nije taktički nadmudrila

Podsjetićemo vas najveće šanse Belgije došle su nakon individualnog prodora Hazarda kojega nekada jednostavno ne možete zaustaviti, ili zbog lošeg terena, kada se Toni Šunjić ni kriv ni dužan sapleo i otvorio prostor da Lukaku izađe sam pred Asmira Begovića. I za sam gol Belgije djelomičnu odgovornost nosi i travnjak Bilinog Polja od koji se lopta odbila neprirodno, istina neznatno, ali dovoljno da prevari tu noć inače odličnog Begovića.

Kritika ide na račun postavljanja ekipe nakon prekida, ali i samog izvođenja prekida, obzirom da smo u više navrata nakon naših kornera dopuštali Belgijancima da vrlo lako razviju kontranapade.

Dakle, nova generacija Zmajeva definitivno je prebolila poraz od Kipra i pokazala da za razliku od ekipe u prošlim kvalifikacijama može igrati puno pragmatičnije, pametnije, strpljivije, što nam daje značajnu dozu optimizma pred nastavak kvalifikacija.

pjanic belgijaNavijači od Pjanića očekuju najvažnije golove

Oprezniji Safet Sušić, bolji prekidi i precizniji Miralem Pjanić

Naravno, nije sve bilo tako sjajno, pa iznosimo kritiku na račun Safeta Sušića koji i u Velsu i u Belgiji u posljednjih 25 minuta nije zagrijavao nijednog igrača. Iako zbog visine obje reprezentacije i čestih prekida nije smio uvoditi u igru niske igrače, Pape je morao zagrijavati rezervne fudbalere u slučaju neželjene povrede nekog od igrača na terenu.

Mora se još puno raditi i na prekidima. Iz nijednog kornera i slobodnog udarca nismo bili opasni protiv Velsa i Belgije, a osim što smo bili bezopasni, protivnicima smo otvarali prostor za kontranapade, pa nas je tako samo Radjina nepreciznost koštala sigurnog primljenog pogotka nakon našeg kornera protiv Belgije u prvom poluvremenu.

Također, da bi smo se negdje izvadili za prosute bodove protiv Kipra, na terenu ćemo morati imati i Miralema Pjanića koji realizira prilike, pa tako od njega svi navijači željno u kvalifikacijama očekuju neki važan gol iz slobodnog udarca ili sa distance, koji će prelomiti izbalansirane utakmice poput ovih posljednjih u Kardifu i Zenici. Ako želi postati pravim vođom reprezentacije Pjanić mora svoj ego staviti u drugi plan i nikada više ponoviti ponašanje prema sudiji na utakmici kao protiv Kipra, u kojoj ga je sama sreća spasila crvenog kartona, a zbog čega je Edin Džeko potpuno nepotrebno dobio drugi žuti karton. Sa svojim talentom, kvalitetama, ali i jakim i izdržljivim karakterom, sigurni smo da će Pjanić do Eura 2016 zajedno sa cijelom reprezentacijom narasti na najviši nivo zrelosti i efikasnosti.

Za očekivati je da se u novembru u reprezentaciju vrate i Bičakčić i Salihović, ali i Zukanović, a do proljeća kada tu opet zaigraju oporavljeni Kolašinac, ali možda i Stevanović, ova reprezentacija uistinu će imati sve potrebne kvalitete da izbori Euro 2016.

Nismo u zavidnoj poziciji, ali razloga za optimizam definitivno ima!

(Reprezentacija.ba)