Do kvalifikacionog meča protiv selekcije Velsa ostalo je još desetak dana, a naši Zmajevi u posljednje vrijeme bilježe uspon po pitanju forme. Posebno raduju novi golovi Džeke, Bešićev nastup protiv Liverpoola, odlične partije Šunjića…

Engleska – Premiership

Prvu utakmicu šestog kola Premiershipa u subotu su odigrali gradski rivali Liverpool i Everton. Popularni “Merseyside” derbi je završen bez pobjednika rezultatom 1:1.

Naš reprezentativac Muhamed Bešić je dobio povjerenje trenera Martineza i susret započeo od prve minute. Teren je napustio desetak minuta prije kraja meča.

Nakon dva postignuta gola protiv Sheffield Wednesdaya u okviru Liga kupa, Edin Džeko je nastavio sa golovima i u Premiershipu.

Manchester City je sa 2:4 slavio pobjedu nad timom Hulla, a Džeko je bio dvostruki strijelac na ovom meču, te je kasnije izabran za najboljeg pojedinca utakmice.

Odličnu partiju pružio je Begović u okviru posljednjeg susreta šestog kola u kojem je njegov Stoke slavio nad Newcastleom rezultatom 1:0.

Njemačka – Bundesliga, 2. Bundesliga

U okviru 6. kola njemačke Bundeslige fudbaleri Stuttgarta savladali su rezultatom 1:0 Hannover i tako došli do prve pobjede u sezoni.

Vedad Ibišević odigrao je posljednjih dvadesetak minuta za tim Stuttgarta.

Ekipa Wolfsburga pobijedila je Werder sa 2:1, a Izet Hajrović počeo je susrt od prve minute u timu Werdera i zamijenjen je sedam minuta prije kraja meča.

Sejad Salihović i Ermin Bičakčić zbog povreda nisu nastupili za Hoffenheim koji je odigrao 0:0 protiv Mainza.

Freiburg i Bayer Leverkusen odigrali su susret koji je završen 0:0. Mensur Mujdža nije ulazio u igru u ekipi Freiburga dok je Emir Spahić u 28. minuti dobio drugi žuti karton i napustio teren u redovima Bayera.

Mario Vrančić je igrao do 85. minute za Paderborn koji je poražen na domaćem terenu od Borussije Monchengladbach rezultatom 1:2.

Jasmin Fejzić branio je cijeli susret za Aalen koji je doživio novi poraz u susretu 8. kola druge njemačke lige od Auea sa 0:1.

Italija – Serie A

U italijanskoj Seriji A fudbaleri Rome nastavili su sa pobjedama. Rimska Vučica je na svom stadionu rezultatom 2:0 pobijedila Veronu a Miralem Pjanić odigrao je svih 90 minuta.

Gradski rival Rome, ekipa Lazija je ostvarila uvjerljivu pobjedu rezultatom 0:4 na gostovanju kod Palerma.

Senad Lulić je odigrao svih 90 minuta i upisao asistenciju kod trećeg gola svoje momčadi.

Rusija – Premijer liga

Nakon 9 odigranih kola u ruskom šampionatu tim Kubana iz Krasnodara nalazi se na odličnoj četvrtoj poziciji i trenutno je bez poraza.

Kuban je odigrao 2:2 protiv Dinama u Moskvi, a Toni Šunjić je upisao novih 90 minuta za Kuban koji ove sezone igra odlično.

Španija – Primera

Momčad Deportiva je doživjela novi ligaški poraz u nedjelju poslije podne kada su na svom terenu igrali protiv Almerie.

Gosti su ostvarili pobjedu od 0:1 golom u finišu susreta.

Naš reprezentativac Haris Medunjanin i u ovoj utakmici je igrao do posljednjeg sudijskog zvižduka.

Francuska – Ligue 1

Bordeaux je u okviru francuskog Le Championata ostvario trijumf protiv Rennesa sa 2:1 za koji nije nastupio Sanjin Prcić.

BiH – Premijer liga

Utakmica devetog kola Premijer lige naše zemlje donijela nam je derbi susret između Širokog Brijega i Sarajeva. Ekipa Širokog Brijega je ostvarila pobjedu od 1:0 i tako Sarajevu nanijela prvi ovosezonski ligaški poraz.

U timu Sarajeva svih 90 minuta je odigrao Gojko Cimirot, dok je isti učinak ostvario i Goran Zakarić na drugoj strani.

Mostarski derbi između Zrinjskog i Veleža pripao je ekipi Zrinjskog koji je slavio pobjedu rezultatom 2:0.

Na golu pobjedničkog tima svih 90 minuta branio je Renato Dujković.

Austrija – Bundesliga

Hadžićev Sturm je na domaćem terenu remizirao protiv Altacha rezultatom 2:2. Anel Hadžić je pružio sjajnu partiju i izabran za najboljeg pojedinca susreta.

Turska – Super liga

Četvrti remi nakon četiri odigrana kola ostvario je Višćin Istanbul BB koji je ovoga puta remizirao na gostovanju kod Gaziantepspora, 0:0.

Edin Višća je upisao cijeli nastup.

Hrvatska – HNL

Splitski Hajduk je ostvario pobjedu od 0:2 na gostovanju kod Istre, a igrala se utakmica 10. kola HNL-a.

Naš reprezentativac Tino Sušić je postigao drugi gol na utakmici i odigrao cijeli meč. Avdija Vršajević nije igrao.

(Reprezentacija.ba)