Upoređujući nastupe naših i reprezentativaca narednih protivnika BiH možemo uočiti drastičnu razliku. Miralem Pjanić i Edin Džeko su bili naši jedini predstavnici u europskim natjecanjima ove sedmice, dok je kod selekcije Belgije nastupe upisalo čak osamnaest igrača.

Naš naredni protivnik u kvalifikacijama za plasman na Europsko prvenstvo je selekcija Velsa.

Glavna zvijezda Velšana Gareth Bale je odigrao svih 90 minuta u pobjedi Real Madrida nad Baselom rezultatom 5:1. Bale je postigao gol u ovoj visokoj pobjedi Reala na početku grupne faze Lige prvaka.

Njegov sunarodnjak Aaron Ramsey nije imao razloga za slavlje nakon nastupa u Ligi prvaka. Ramsey je sa Arsenalom poražen na gostovanju kod B. Dortmund sa 2:0. Velški reprezentativac je zamijenjen u 62. minuti susreta.

Osim pomenute dvojice treba dodati i to da je Ben Davies odigrao svih 90 minuta za Tottenham koji je remizirao protiv Partizana, 0:0. Igrala se utakmica prvog kola grupne faze Europske lige.

Veznjak Liverpoola Joe Allen nije konkurisao za nastup u Ligi prvaka zbog povrede.

Strašan igrački kalibar kojim raspolaže selektor Wilmots – Pogađali Mertens, Climan, Witsel i Mirallas

Reprezentacija Belgije je zadržala petu poziciju nakon jučerašnjeg izdanja FIFA-ine rang liste. Sa pravom imaju epitet svjetske velesile, a to pokazuju i nastupi reprezentativaca u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Selektor Marc Wilmots može biti zadovoljan uoči mečeva protiv Andore i BiH jer je čak osamnaest igrača upisalo nastupe.

Liga prvaka

Prvi golman selekcije Belgije Thibaut Courtois je branio svih 90 minuta u remiju Chelsea nad Schalkeom, 1:1. U redovima Chelsea je također svih 90 minuta upisao Eden Hazard koji je bio asistent kod jedinog gola svoje momčadi.

Drugi izbor selektora Wilmotsa po pitanju golmana je čuvar mreže Liverpoola Simon Mignolet. Mignolet je također upisao cijeli nastup u dramatičnoj pobjedi Liverpoola nad bugarskim Ludogoretsom rezultatom 2:1.

Ruski Zenit je napravio iznenađenje u okviru prvog kola grupne faze Lige prvaka i ostvario gostujuću pobjedu nad Benficom.

Zenit je trijumfovao rezultatom 0:2, a drugi gol bilo je djelo Axel Witsela belgijskog reprezentativca. Witsel je odigrao svih 90 minuta, kao i njegov suigrač u klubu i reprezentaciji Nicolas Lombaerts koji igra na poziciji stopera.

Kapiten belgijske selekcije Vincent Kompany je upisao cijeli nastup u porazu Manchester Citya od Bayerna rezultatom 1:0.

Radja Nainggolan je sa Romom ubjedljivo trijumfovao nad moskovskim CSKA-om. Utakmica je završena rezultatom 5:1, a Nainggolan je zajedno sa Pjanićem bio jedan od najboljih u svojoj močadi. Odigrao je svih 90 minuta i nalazi se na drugom mjestu po broju dodavanja nakon prvog kola Lige prvaka. Prvo mjesto zauzima naš Miralem Pjanić sa dva pasa više.

Steven Defour je sa Anderlechtom gostovao kod Galatsaraya. Belgijski tim je bio blizu podviga, no pred kraj susreta je Yilmaz pogodio za 1:1 i spasio domaće poraza.

Defour je odigrao svih 90 minuta u ovom remiju.

Francuski Monaco je osvojio tri boda u meču protiv Spahićevog Bayera. Monaco je slavio minimalnu pobjedu od 1:0, a u redovima slavljeničke momčadi Yannick Ferreira Carrasco je igrao do 86. minute. Riječ je naravno o reprezentativcu Belgije koji je u pomenutom meču zaradio javnu opomenu.

Europska liga

Treći golman selekcije Belgije je član Torina, Gillet. On je branio svih 90 minuta u remiju Torina na gostovanju kod Club Bruggea, 0:0.

Jan Vertonghen je odigrao svih 90 minuta u remiju Tottenhama nad Partizanom rezultatom 0:0. Mousa Dembele i Nacer Chadli nisu konkurisali za ovaj meč.

Stoper Standarda Laurent Ciman je pružio odličnu partiju u pobjedi nad Rijekom rezultatom 2:0. Ciman je odigrao cijeli susret a okrunisao ga je golom. Jelle Van Damme kapiten Standarda je također igrao do posljednjeg sudijskog zvižduka.

Izuzetno talentovani veznjak Kevin De Bruyne je upisao cijeli nastup za Wolfsburg koji je poražen od Bešićevog Evertona rezultatom 4:1.

U timu Evertona svih 90 minuta upisao je Kevin Mirallas, dok je Romelu Lukaku zamijenjen u 69. minuti meča. Mirallas je postigao gol na ovoj utakmici.

Naš reprezentativac Muhamed Bešić nije ulazio u igru.

Mlađi brat Chelseajevog Edena Hazarda, Thorgan Hazard nije ulazio u igru u meču B. Moechengladbach i Villareala (1:1).

Divock Origi napadač Lillea je odigrao cijeli meč u kojem je njegov tim na domaćem terenu remizirao protiv Krasnodara rezultatom 1:1.

Dries Mertens je briljirao u pobjedi Napolija nad Spartom iz Praga. Italijanska momčad je trijumfovala rezultatom 3:1, a dva gola za njih je postigao upravo Mertens. Odigrao je cijeli susret.

Dodajmo i to kako Zakaria Bakkali nije nastupio u pobjedi PSV-a nad Estorilom.

(Reprezentacija.ba)