Selektor Safet Sušić sa kapitenom Edinom Džekom odgovarao je danas na pitanja novinara pred sutrašnji susret protiv Kipra.

Novinare je zanimalo da li selektor zna početni sastav za sutrašnji meč i hoće li biti promjena u odnosu na posljednji susret u Tuzli.

– Nemam razloga da danas objavljujem sastav. Znaćete sutra prije utakmice. Imam nekoliko dilema, ali danas stvarno ne želim govoriti o sastavu. – odgovorio je Safet Sušić.

Nakon Lihtenštajna Pape nije bio zadovoljan utakmicom, te je poručio kako sa takvom igrom ne možemo dobiti Kipar.

– Malo sam pretjerao u kritikama imajući u glavi utakmicu koju smo igrali u mojim prvim kvalifikacijama protiv Luksemburga u prvim kvalifikacijama gdje smo poveli 3:0, a onda stali i odigrali lošu utakmicu. Želim da se izbjegne ponavljane tih stvari. Ja sam kada sam došao na mjesto selektora startovao sam sa pobjedom i sada želim da i Edin Džeko kao kapiten startuje sa pobjedom. – odgovara Pape.

Koliko je podmlađena reprezentacija jača ili slabija u odnosu na onu iz prošlih kvalifikacija?

– Činjenica je da smo mi izgubili dva igrača koja su puno značila ovoj reprezentaciji koji su bili deset godina standardni prvotimci i nije lako odmah naći zamjenu. Naša reprezentacija je mlada, nadam se da će da sazriju tokom kvalifikacija i vjerujem da ćemo na Europskom prvenstvu, ako se plasiramo, imati mladu ali zrelu ekipu. Nedostatak Misimovića i Spahića je hendikep, ali nismo jedina reprezentacija sa tim problemom. – konstatovao je naš selektor.

Da li je selektor gledao susret Hrvatska – Kipar?

– Gledao sam jedno poluvrijeme sinoć, sutra ćemo gledati drugo. Igrači neće gledati utakmicu, jer u ovoj utakmici moramo samo na sebe gledati. Imaćemo loptu najmanje 70% u našem posjedu što znači da treba naći rješenje. Vjerovatno ćemo bez velikih problema prelaziti na njihovu protivničku polovinu, a onda se nadam da ćemo brzo naći rješenje da postignemo gol, jer ako ne damo gol do poluvremena stvorićemo sebi pritisak. Puno nam znači individualni kvalitet naših napadača i veznih igrača. – govori Sušić.

Hoće li se Prcić naći u počenom sastavu i koliko je selektor zadovoljan njegovim kvalitetama?

– Sanjin Prcić ima velike šanse da počne da igra sutrašnju utakmicu. On je igrač na kojega sigurno računam, koji igra u dobroj ekipi u dobroj ligi, prema tome, nema razloga da ne dobije šansu. – objašnjava Pape.

Nakon pogibije rudara u zeničkom rudniku atmosfera u gradu je poljuljana.

– Potreseni smo i vjerujem da neće biti velikog slavlja i euforije, a i kod nas je takva atmosfera u ekipi. Moji igrači se inače puno više šale i druže međusobno, a sada je tu puno više tišine. Nakon što smo se družili sa djecom koja su ostala bez očeva u toj nesreći, svi smo u dodatnom šoku. Moramo se što prije oporaviti i znati da će sutrašnja pobjeda sada značiti puno više za sve u Bosni i Hercegovini.

(Reprezentacija.ba)