Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u četvrtak će odigrati prijateljski susret protiv Lihtenštajna na stadionu Tušanj u Tuzli.

Ovo će nam biti šesti meč protiv Lihtenštajna. U prethodnih pet duela ostvarili smo četiri pobjede i jedan neriješen rezultat uz gol razliku 20:2.

Edin Džeko postigao je pet golova u susretima protiv Lihtenštajna, Vedad Ibišević četiri, Zvjezdan Misimović tri, Sergej Barbarez i Elvir Baljić po dva, dok su Muhamed Konjić, Almedin Hota, Nermin Šabić i Marijo Dodik postigli po jedan gol.

Prvi susret protiv Lihtenštajna odigrali smo 18. augusta 1999. godine u Vaduzu. Prijateljski meč završen je rezultatom 0:0. Našu reprezentaciju u ovom duelu predvodili su igrači iz domaćeg šampionata.

Za našu selekciju nastupili su: Dedić, Joldić, Husić, Zukić, Suljagić, Bajrović, Granov, Muharemović, Obad, Hota i Osmanhodžić. Priliku u drugom poluvremenu dobili su: Žerić, Memić, Biščević, Velagić, Kurt, Džafić i Burek.

U kvalifikacionom susretu za SP 2002. godine igrali smo meč u Vaduzu protiv Lihtenštajna i slavili sa 0:3. Dvostruki strijelac bio je Sergej Barbarez dok je jedan gol postigao Almedin Hota.

Susret je odigran 28. marta 2001. godine a za Bosnu i Hercegovinu igrali su: Piplica, Akrapović, Musić, Hujdurović, Varešanović, Hibić, Bolić, Šabić, Salihamidžić i Baljić. Priliku sa klupe dobili su Topić, Hota i Rizvić.

Treći meč protiv Lihtenštajna odigran je 7. oktobra 2001 .godine u Zenici u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a naša selekcija trijumfovala je rezultatom 5:0.

Elvir Baljić postigao je dva gola, a Muhamed Konjić, Nermin Šabić i Marijo Dodik tresli su po jednom mrežu gostujuće selekcije.

Za naš tim igrali su: Piplica, Bešlija, Musić, Konjić, Hibić, Akrapović, Šabić, Salihamidžić, Dodik, Muharemović i Baljić. U drugom poluvremenu u igru su ušli Ikanović, Biščević i Hota.

Interesantno je da su sadašnji članovi našeg stručnog štaba Elvir Baljić i Tomislav Piplica igrali u pomenuta dva duela protiv Lihtenštajna.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014. godine otvorili smo fenomenalnim susretom u Lihtenštajnu. Utakmica koja je odigrana u Vaduzu završila je rezultatom 1:8 za naš tim, što je i najveća pobjeda u historiji naše selekcije.

Po tri gola postigli su Edin Džeko i Vedad Ibišević dok je dvostruki strijelac bio Zvjezdan Misimović:

Za našu reprezentaciju igrali su: Begović, Spahić, Šunjić, Vranješ, Vršajević, Salihović, Zahirović, Pjanić, Misimović, Ibišević i Džeko. Priliku sa klupe dobili su Vrančić, Svraka i Ibričić.

Peti duel između Bosne i Hercegovine i Lihtenštajna odigran je 11. oktobra u Zenici. Igrao se susret devetog kola kvalifikacija za Mundijal u Brazilu, a naša selekcija pobijedila je sa 4:1.

Edin Džeko dva puta se upisao u listu strijelaca a Vedad Ibišević i Zvjezdan Misimović postigli su po jedan gol.

Naša reprezentacija igrala je u sastavu: Begović, Spahić, Bičakčić, Vršajević, Salihović, Medunjanin, Misimović, Pjanić, Lulić, Ibišević i Džeko. U drugom poluvremenu u igru su ušli Hajrović, Kvržić i Ibričić.

(Reprezentacija.ba)