Do prvog kvalifikacionog meča protiv selekcija Kipra ostalo je još osam dana, a uzimajući u obzir posljednje klupske nastupe naših Zmajeva možemo vidjeti da je forma naših igrača dosta promjenjiva.

Kada su u pitanju golmani dok je Asmir Begović zdrav i spreman tada naš nacionalni tim nema razloga za brigu. Što se tiče odbrane odlične nastupe ove sezone pružaju Bičakčić i Šunjić. Mujdža se oporavio od povrede, a opravdano brine status Ognjena Vranješa.

Od igrača u veznom redu Miralem Pjanić je pokazao da će predvoditi Romu ove sezone, ali našu reprezentaciju. Raduju svakako i odlične partije Tine Sušića, kao i Harisa Medunjanina i Sanjina Prcića.

Trojica napadača sa spiska selektora Safeta Sušića još uvijek nisu postigli gol u dosadašnjim ligaškim susretima ove sezone, no nadamo se da će proraditi u mečevima protiv Lihtenštajna i Kipra

Golmani: Begovićev “clean sheet” na Etihadu, amaterska greška Dujkovića

asmi_begovic_1

Odličan nastup u okviru trećeg kola Premiershipa upisao je naš prvi golman Asmir Begović koji je sačuvao mrežu netaknutu u meču između Manchester Citya i njegovog Stoke Citya.

Stoke je priredio veliko iznenađenje i golom Dioufa stigao do pobjede nad aktuelnim prvacima Engleske.

Naš rezervni čuvar mreže Jasmin Fejzić branio je svih 90 minuta za Aalen koji je odigrao 2:2 protiv Kasierslauterna. Fejzić je imao osam uspješnih intervencija u pomenutom susretu.

Selektor Safet Sušić za nadolazeće utakmice se odlučio poziv uputiti golmanu Zrinjskog Ratku Dujkoviću kao trećem golmanu našeg nacionalnog tima.

Gledajući dešavanja na posljednjoj utakmici Zrinjskog protiv Slobode i grešku Dujkovića, moglo bi se zaključiti da za njega sasvim sigurno nema mjesta u našoj reprezentaciji.

Naime, Dujković je napravio katastrofalnu, amatersku grešku kada je ispustio loptu iz ruku, te je ta greška prethodila jedinom golu na utakmici preko kojeg je Sloboda došla do pobjede.

Iako, mora se priznati ovo je bio Dujkovićev tek drugi primljeni gol u dosadašnjih šest kola Premijer lige BiH.

Odbrana: Bičakčić i Šunjić ponovo odlični, povratak Mujdže i Salihovića

U Njemačkoj su odigrane utakmice 2. kola Bundeslige, a nastupe su upisala naša četiri reprezentativca.

Duel između Werdera i Hoffenheima u Bremenu završen je rezultatom 1:1. U ekipi Hoffenheima cijeli susret odigrao je Ermin Bičkačić dok je Sejad Salihović na teren ušao u 73. minuti.

Bila je ovo nova odlična partija Bičakčića u timu Hoffenheima, a raduje činjenica da se Salihović vratio u tim, s obzirom da je prvi meč propustio zbog nedovoljne fizičke spremnosti.

Dobre vijesti za selektora Safeta Sušića dolaze iz Freiburga. Mensur Mujdža našao se u konkurenciji za duel između Freiburga i Borussije Moenchengladbach koji je završen 0:0. Mujdža je cijeli meč odgledao sa klupe za rezervne igrače i nadamo se da će biti spreman za utakmice našeg nacionalnog tima.

Toni Šunjić sa Kubanom nastavio je odličnu seriju u ruskom šampionatu. Kuban je na gostovanju savladao Arsenal iz Tule minimalnim rezultatom 0:1 a Šunjić je svih 90 minuta proveo na terenu. Tim iz Krsanodara nakon šest odigranih kola nalazi se na odličnom trećem mjestu i uz prvoplasirani Zenit jedina su ekipa bez poraza.

U Splitu se u okviru 7. kola HNL-a igrao najveći hrvatski derbi između Hajduka i Dinama. Utakmica je donijela dosta uzbuđenja, ali i golova.

Golijada je zapčela majstorijom našeg reprezentativca Tina Sušića kojim je naš Zmaj donio vodstvo Hajduku već nakon sedam minuta igre.

Milić se početkom drugog poluvremena dobro snašao u protivničkom šesnaestercu i pogodio za 2:0.

U nastavku je uslijedio veliki preokret Dinama. Duje Čop je postigao gol u 71. minuti za 2:1, a zatim u prvoj minuti sudijske nadoknade za poravanje rezultata.

No, uzbuđenju nije bilo kraja. Henriquez je u 94. minuti postigao gol za potpuni rezultatski preokret čime je donio pobjedu Dinamu.

Avdija Vršajević je susret započeo od prve minute, a zamijenjen je u 76. minuti meča.

Sead Kolašinac se uspješno operisao nakon povrede i on će kao gost prisustvovati mečevima BiH.

Ognjen Vranješ još uvijek nije našao novi klub, tako da to stvara veliki problem za selektora Safeta Sušića.

Vezni red: Majstorija Sušića, Pjanić predvodio Vučicu u pobjedi na otvaranju Serie A

Roma je u okviru prvog kola italijanske Serije A savladala Fiorentinu sa 2:0 na svom terenu. Miralem Pjanić odigrao je svih 90 minuta za tim iz Rima i bio jedan od najboljih pojedinaca na susretu.

U Austriji je senzaciju napravila momčad Sturma koja je na gostovanju kod Salzburga odnijela puni plijen. Tim iz Graza je nakon 14 minuta igre golovima Stankovića stigao do prednosti od 0:2.

U nastavku susreta domaći Salzburg je golovima Kampla i Soriana poravnao rezultat na 2:2.

Igrao se posljednji minut regularnog dijela meča kada je 21. godišnji austrijski napadač Djuricin zatresao mrežu Salzburga za pobjedu Sturma.

U ekipi Sturma svih 90 minuta je upisao naš reprezentativac Anel Hadžić, a igrala se utakmica 7. kola austrijske Bundeslige.

Izet Hajrović počeo je susret od prve minute u utakmici Werdera protiv Hoffenheima, a zamijenjen nakon 60 minuta igre.

Ekipa Milana pobijedila je rezultatom 3:1 Lazio našeg Senada Lulića. Lulić je odigrao cijeli susret za Lazio i dobio žuti karton u 27. minuti.

Povratnik u društvo najboljih Španije ekipa Derpotiva je u okviru 2. kola Primere stigla do svog prvog boda.

Nakon poraza od Granade tim iz La Corune je na svom terenu ugostio ekipu Rayo Vallecana. Došao je Deportivo do ranog vodstva, ali je Bueno svojim golovima doveo Rayo u rezultatsku prednost od 1:2.

U finišu susreta naš reprezentativac Haris Medunjanin je iznudio penal, preko kojeg je Deportivo stigao do poravnanja.

Medunjanin je imao zapaženu ulogu i odigrao je svih 90 minuta.

Split, 31.08.2014 - Nogomet: NK Hajduk - GNK Dinamo, utakmica sedmog kola 1.HNL

Već smo pomenuli da je Tino-Sven Sušić postigao prelijep gol u derbiju protiv Dinama. Sušić je u pomenutom susretu odigrao svih 90 minuta i bio jedan od najboljih na terenu.

U francuskom Le Championatu na programu su bili susreti četvrtog kola a Rennes je savladao Caen na gostujućem terenu sa 0:1. Naš reprezentativac Sanjin Prcić odigrao je posljednjih 30 minuta i ostavio veoma dobar utisak.

Goran Zakarić je odigrao svih 90 minuta u remiju Širokog Brijega protiv Borca, 1:1. U narednom 7. kolu naše Premijer lig Široki Brijeg na svom terenu igra protiv Veleža.

Fudbaleri Sarajeva se očigledno nisu oporavili nakon sedam primljenih golova u revanšu play off-a Europske lige protiv B. Moechengladbach. Bordo tim je na domaćem terenu odigrao samo 2:2 protiv Travnika.

Naš novopečeni reprezentativac Gojko Cimirot je odigrao svih 90 minuta za tim Sarajeva.

Svoj prvi nastup u okviru Premiershipa u subotu je upisao Muhamed Bešić. Ekipa Evertona je odmjerila snage protiv Chelsea, a gledaoci su mogli uživati u fantastičnoj fudbalskoj predstavi.

Uz pregršt uzbuđenja susret je završen pobjedom londonskog tima rezultatom 3:6.

Naš reprezentativac Muhamed Bešić u igru je ušao u 88. minut meča i u svom prvom kontaktu sa loptom pogriješio nakon čega je Chelsea stigao do svog šestog gola.

Napad: Loše otvaranje sezone za Stuttgart, Džeko još uvijek bez golova

Stuttgart našeg Vedada Ibiševića ponovo je razočarao svoje navijače i izgubio sa 0:2 od Kolna na domaćem terenu. Ibišević je proveo svih 90 minuta na terenu.

edin-dzeko-manchester-city-liverpool-2014

Edin Džeko je okršaj protiv Stoke-a započeo sa klupe za rezerve, a u igru je ušao u 63. minuti umjesto Jovetića.

M. Diouf je pobjednički gol za Stoke City postigao u 58. minuti meča.

U Turskoj je tokom vikenda započela nova sezona Super lige. Povratnik u najbolju ligu Turske ekipa Istanbul Baskasehira za koju nastupa naš reprezentativac Edin Višća remizirala je o okviru prvog kola.

Istanbulski tim je na svom terenu odigrao 1:1 protiv Kasimpase. Višća je odigrao svih 90 minuta u domaćoj momčadi.

Uz ovaj izvještaj spomenimo i fantastičan gol po svemu sudeći budućeg bh. reprezentativca Marija Vrančića u gostujućoj pobjedi Paderborna nad HSV-om od 0:3. Vrančić je iz igre izašao u 84. minuti i proglašen je za najboljeg igrača utakmice.


Saturday goalwrap by omnisport-gr

(Reprezentacija.ba)