Današnjim okupljanjem u Trening centru u Zenici naša fudbalska reprezentacija započinje kvalifikacije za plasman na Europsko prvenstvo koje se 2016. godine igra u Francuskoj.

Iza Zmajeva je najveći historijski uspjeh, plasman na Svjetsko prvenstvo, a svojom kvalitetom naša reprezentacija sada objektivno zaslužuje da se nađe među 24 reprezentacije koliko će ih po prvi put igrati na narednom europskom prvenstvu.

Sušić i Zmajevi moraju razmišljati samo o plasmanu na Europsko prvenstvo, a na koji način, da li sa prve ili druge pozicije, ili čak sa trećeg mjesta kroz baraž, manje je važno. Grupa nije nimalo lagana, te iako smo nosioci, protiv sebe imamo objektivno jaču Belgiju, te izuzento neugodni Vels i Izrael, ali čak i Kipar koji se vidi među prve tri reprezentacije u grupi. Andora je apsolutni autsajder.

BiH kvalifikacije počinje 9. septembra u Zenici protiv Kipra, a tom susretu prethodiće prijateljska utakmica protiv Lihtenštajna četiri dana ranije u Tuzli.

– Imamo problema što mnogim igračima nisu počela prvenstva. Iznenađenje mi je da Bešić ne igra u Evertonu, jer je bilo za očekivati da će igrati više nakon odličnog nastupa u Brazilu i predstavljanja u klubu kao velikog pojačanja. Protiv Kipra na terenu će se moći naći najviše dva ili tri igrača koji još nisu u takmičarskoj formi, a u oktobru samo ću računati na igrače koji igraju u svojim klubovima. – poručio je Safet Sušić.

Pape je na okupljanje pozvao mlade debitante Sanjina Prcića, Gojka Cimirota i Gorana Zakarića, te golmana Zrinjskog Ratka Dujkovića.

Gledajući sadašnji igrački kadar, Zmajevi će sigurno tokom kvalifikacija imati jedan od najmlađih i najboljih veznih redova u Europi, te će Sušić garantovano posložiti sredinu terena naše ekipe kako bi smo igrali kreativno, agresivno i sa puno trčanja.

U napadu je kvalitet Džeke i Ibiševića neupitan, baš kao i na golu kada je riječ o Begoviću i Fejziću, a u odbrani Pape ima problema sa povredama Kolašinca i Mujdže, te izostankom najboljeg stopera Spahića, no raspoloživi igrači sigurno su dovoljno kvalitetni da mogu pobijediti Kipar.

– Reprezentacija će se prvi put okupiti u Zenici. Treninzi neće biti otvoreni za javnost, osim onog posljednjeg pred utakmicu, a i novinari će imati pristupa samo prvim dijelovima treninga. Po Trening centru neće moći hodati ko kako hoće i on će biti strogo zatvorenog tipa. Posjete porodica i prijatelja igračima nisu zabranjenje, ali će morati biti isplanirane unaprijed. – jasan je Safet Sušić.

Fudbalska reprezentacija BiH do večeras će se okupiti u Zenici, gdje će boraviti do srijede kada putuje u Tuzlu. Zmajevi će trenirati jednom dnevno, izuzev sutra, kada su na rasporedu dva treninga.

(Reprezentacija.ba)