Fudbalski savez Bosne i Hercegovine potvrdio je suspenziju člana svog Izvršnog odbora Amera Halepa kojima mu se zabranjuje vršenje svih funkcija u bh. fudbalu u narednih šest mjeseci.

Odluku prenosimo u cjelosti:

“Odluku Disciplinske, a zatim i Apelacione komisije NS Federacije BiH o kažnjavanju Amera Halepa zabranom vršenja svih funkcija u nogometu/fudbalu u trajanju od šest mjeseci, zbog prekršaja iz člana 66. i 69. Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH, potvrdio je Pravni komitet NS/FS BiH, utvrdivši tom prilikom da Halep, zbog ove kazne, ne ispunjava Statutom propisane uslove da dalje ostane član Izvršnog odbora NS/FS BiH.

Tim povodom, a i zbog primjedbi koje je g. Halep do sada uputio Savezu, želimo predstavnicima medija i javnosti dati pojašnjenje ove Odluke:

1. NS/FS BIH apsolutno poštuje odluke entitetskih saveza, kao članica državnog saveza, pa tako i odluke nadležnih organa NS Federacije BiH, u ovom slučaju o kažnjavanju Amera Halepa, zbog prekršaja počinjenih u svojstvu potpredsjednika NS Srednjebosanskog kantona/županije.

2. Također, NS/FS BiH u potpunosti uvažava i odluke nadležnih organa NS/FS BiH, uključujući i pravno mišljenje i tumačenje Pravnog komiteta, koji je jednoglasno utvrdio da je pravosnažna odluka Apelacione komisije NS Federacije BiH o kažnjavanju Amera Halepa, te da isti ne ispunjava statutarne uslove da ostane član organa i tijela NS/FS BiH.

3. NS/FS BiH je u dosadašnjem periodu, od izborne Skupštine održane 13. decembra, 2012. godine, omogućio članovima Izvršnog odbora ostvarivanje svih prava u skladu sa važećim propisima, te je i Amer Halep imao mogućnost da na sjednicama Izvršnog odbora iskaže interese saveza kojeg je zastupao i takvu mogućnost je koristio.

4. Sve odluke i prijedlozi Izvršnog odbora prihvaćene su na redovnim sjednicama Skupštine NS/FS BiH održanim 2013. i 2014. godine, što potvrđuje da je Izvršni odbor, na čelu sa predsjednikom Elvedinom Begićem kvalitetno realizovao planirane aktivnosti i izvršavao programske obaveze, te ostvarivao ciljeve definisane Statutom NS/FS BiH. Kao i drugi članovi Izvršnog odbora NS/FS BiH, Amer Halep također je imao priliku i da na sjednicama Skupštine NS/FS BiH iznese svoje stavove i ukaže na određena pitanja.

5. Rukovodstvo NS/FS BiH uživa povjerenje i maksimalnu podršku FIFA i UEFA, koji su, pored ostalog, odobravanjem niza projekata u posljednje dvije godine omogućili razvoj infrastrukture na stadionima premijerligaških klubova. Zahvaljujući takvoj podršci, omogućena je i izgradnja mini-terena za osobe sa posebnim potrebama, pri čemu su članovi Izvršnog odbora NS/FS BiH odlučivali o odabiru tih lokacija. NS/FS BiH je na zvaničnim sastancima FIFA i UEFA istican kao pozitivan primjer brzih i efikasnih reformi koje su, uz sve ostalo, rezultirale i stvaranjem ambijenta i uslova za istorijski plasman „A“ reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Mi razumijemo nezadovoljstvo g. Halepa zbog odluka entitetskog i krovnog Saveza, ali isto tako želimo istaći da je NS/FS BiH odgovorna i ozbiljna organizacija koja poštuje pravosnažne odluke legitimnih tijela i gdje su zajednički interesi i opšti ciljevi iznad svakog pojedinca i individualnih potreba i ambicija, bez obzira da li se radi o Ameru Halepu ili nekom drugom članu organa i tijela NS/FS BIH. Zahvaljujući takvom pristupu ostvaren je najveći uspjeh bh. nogometa/ fudbala, koji nije plod slučajnosti, nego rezultat organizovanog rada i maksimalne posvećenosti.

Aktivnosti NS/FS BiH trenutno su fokusirane na pripreme za novi kvalifikacioni ciklus „A“ reprezentacije i sve je podređeno ostvarivanju cilja – učešća na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine. NS/FS BIH ne želi dozvoliti da se naruši atmosfera koja je neophodna našem državnom timu na početku novih kvalifikacija.”

(NFSBIH.BA)