Naša nogometna reprezentacija je ovoga ljeta po prvi put u svojoj historiji nastupila na Svjetskom prvenstvu. Fudbaleri su plasmanom i učešćem na Mundijalu očekivano privukli pažnju najboljih klubova na svijetu.

Tako su nakon Svjetskog prvenstva bh. igrači realizovali velike transfere, a među njima prednjači transfer Muhameda Bešića iz mađarskog Ferencvarosa u redove engleskog premijerligaša Evertona.

Ništa slabije nisu prošli Haris Medunjanin koji je raskinuo ugovor sa Gaziantepsporom i potpisao trogodišnji ugovor sa Deportivom, te Izet Hajrović koji je nakon lošeg razdoblja u Galatasarayu postao novi član njemačkog Werder Bremena.

Tako će selektor Safet Sušić u kvalifikacionom ciklusu za plasman na Europsko prvenstvo imati rekordan broj igrača iz “Liga petice”. Engleski Premiership, italijanska Serie A, francuska Ligue 1, španjolska Primera i njemačka Bundesliga su pet najboljih liga u Europi, nazvane kao “Lige petice”.

Asmir Begović, Muhamed Bešić i Edin Džeko su tri bh. igrača iz Premiershipa. Ervin Zukanović, Senad Lulić i Miralem Pjanić čini trojac Zmajeva iz Serie A.

Najviše “Zmajeva” ima u njemačkoj Bundesligi, njih ukupno šest: Salihović, Bičakčić, Kolašinac, Mujdža, Hajrović i Ibišević. Dodajmo tome i Marija Vrančića koji nastupa za Paderborn i vjerovatno će dobiti poziv selektora Sušića za mečeve protiv Lihtenštajna i Kipra.

U francuskoj Ligue 1 je Sanjin Prcić koji će biti pozvan za nadolazeće mečeve. On je prije nekoliko dana pojačao tim Rennesa prešavši iz Sochauxa.

Već smo pomenuli transfer Harisa Medunjanina u tim Deportivo La Corune. Ekipa Deportiva sa brojnim pojačanjima ima za cilj vratiti se u vrh španjolskog nogometa.

Osim toga u ekipi Milana nastupa naš mladi reprezentativac Andrej Modić. Zatim u ekipi Cessene napad predvodi Milan Đurić koji nakon nastupa za U-21 reprezentaciju BiH dugo nije bio spominjan u bh. javnosti.

S obzirom da prijelazni rok još uvijek nije završen moguće je da Tino Sušić pređe u redove Verone koja nastupa u Seriji A.

Također blizu odlaska sa “Poljuda” je i Avdija Vršajević koji je nakon propalog transfera u Midllesbrough najavio kako postoji interes nekoliko klubova iz Bundeslige.

Nažalost, Miroslav Stevanović koji je još uvijek član Seville će vjerovatno preći u klub koji se takmiči u drugoj španskoj ligi, a otvorena je mogućnost povratka u Vojvodinu.

(Reprezentacija.ba)