Selektor Safet Sušić u petak će, 22. augusta, objaviti spisak pozvanih igrača za prijateljski meč protiv Lihtenštajna i kvalifikacioni meč protiv Kipra koje Zmajevi igraju 4. i 9. septembra.

PIŠE: BOJAN SELESKOVIĆ

Iako Pape najavljuje kako će zbog kasnijeg početka prvenstava u kojima igraju neki naši Zmajevi tek spisak objavljen za kvalifikacione mečeve u oktobru predstavljati temelj igrača koji će biti korišteni u kvalifikacijama za Euro 2016, jasno je da će i spisak za Kipar uveliko pokazati kakve Sušić ima vizije sa svojom ekipom u predstojećim kvalifikacijama.

Pred početak kvalifikacija za Brazil Pape je u kratkom roku ostao bez Pandže, Rahimića i Papca, a sada će u novi ciklus krenuti bez Misimovića, Spahića i Ibričića.

Za očekivati je da će ekipu koja će se boriti za Euro 2016 činiti oni igrači na koje Pape ozbiljno računa i za dvije godine na Europskom prvenstvu, kao i da će većinu imena igrača činiti oni koji su bili pozvani na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Nakon što je prešao u Rennes, ali i na Reprezentacija.ba portalu priznao kako je reagovao emotivno i ishitreno i zato kritikovao Safeta Sušića, za očekivati je kako će poziv sasvim sigurno dobiti Sanjin Prcić.

Dobre igre i rezultati, ali i odličan rad administracije kluba u FK Sarajevo sigurno su nešto što selektor reprezentacije treba poštovati, tako da se nećemo iznenaditi ako Zmajevi dobiju čak dva igrača iz ovog kluba. Kako je za očekivati da Asmir Avdukić više neće biti trećim golmanom reprezentacije, logično je da umjesto njega bude pozvan Dejan Bandović, već kada je bio na širem spisku za Brazil, ali i kada brani u trenutno najjačem bh. klubu. U Sarajevu blista bivši mladi reprezentativac Gojko Cimirot i nesumnjivo je da je on prvi kandidat iz bordo tima da obuče dres Bosne i Hercegovine.

safet susic iran

Javnost u Bosni i Hercegovini odavno očekuje da u reprezentaciju zasluženo bude pozvan i kapiten Željezničara Srđan Stanić, no Stanićev problem je njegova pozicija desnog bočnog igrača na kojoj Sušić trenutno na raspolaganju ima Mujdžu, Vršajevića i Vranješa. Mnogi će otvoreno reći kako Stanić ima bolju brzinu, tehniku i pregled igre od većine svojih konkurenata, no poznato je kako se Safet Sušić teško odriče igrača koji su već duži period u reprezentaciji. Ipak, Stanić kao najbolji igrač domaćeg šampionata objektivno zaslužuje mjesto u državnom timu.

Gledajući na upražnjena mjesta u veznom redu sigurno da svoje mjesto u reprezentaciji može tražiti i naš bivši mladi reprezentativac Goran Zakarić. Svi poznavaoci Premijer Lige BiH mogli su se uvjeriti kako ovaj fudbaler Širokog Brijega svojim kvalitetama sigurno može tražiti mjesto među najbolja 23 bh. fudbalera. Niko ne zaboravlja da je Zrinjski prvak BiH, no ovaj tim objektivno trenutno nema igrače koji su reprezentativnog kalibra.

Sigurno je da Pape u budućnosti računa i na Marija Vrančića iz Paderborna koji je već pokrenuo proceduru promjene sportskog državljanstva. Računa Pape i na Dinu Arslanagića, no iako je još prije dvije godine njegovom ocu istakao kako Dino praktično može računati na poziv ukoliko promijeni sportsko državljanstvo, Arslanagić to još uvijek nije pokrenuo. Da li se stoper Standarda vidi na relativno deficitarnoj poziciji stopera u reprezentaciji Belgije ili je u pitanju nešto treće ne znamo, no Arslanagić trenutno Bosnu i Hercegovinu drži „na ledu“. Šteta, jer ovaj igrač definitivno može tražiti mjesto u prvoj postavi naše reprezentacije.

Kada i ukoliko Vrančić i Arslanagić dobiju pozive BiH, objektivno je za očekivati da će oni tada biti uskraćeni pojedinim igračima iz domaćeg prvenstva.

U reprezentaciji svoje mjesto može tražiti i Ervin Zukanović ukoliko se nametne u Chievu, a i njegov i Stanićev poziv uveliko će zavisiti od poziva Ognjena Vranješu. Vranješ se uvijek pokazao kao dobro rješenje koje može zatvoriti poziciju stopera i desnog beka i kao igrač kojeg Safet Sušić rado zove u reprezentaciju, no problemi sa transferom, te eventualni ostanak u drugoj ligi Turske ne idu mu na ruku. Bude li igrao u Chievu Zukanović mora biti pozvan.

Uz sve navedeno sigurno je kako će Premijer Liga BiH dobiti više prostora u našoj reprezentaciji, kao i da će vezni red našeg državnog tima biti značajno osvježen sa igračima poput Prcića, Vrančića, Cimirota, Bešića, Sušića, Zakarića… Očekuju nas zanimljive kvalifikacije u kojima naš prvenstveni cilj treba biti plasman na Euro 2016, te izgrađivanje ekipe koja će biti kvalitetan učesnik Europskog prvenstva 2016. godine u Francuskoj.

Mogući spisak igrača za Lihtenštajn i Kipar:

  1. Asmir Begović,
  2. Jasmin Fejzić,
  3. Dejan Bandović,
  4. Ermin Bičakčić,
  5. Muhamed Bešić,
  6. Sead Kolašinac,
  7. Mensur Mujdža,
  8. Ognjen Vranješ / Ervin Zukanović / Srđan Stanić
  9. Toni Šunjić;
  10. Sanjin Prcić
  11. Avdija Vršajević,
  12. Tino-Sven Sušić,
  13. Miralem Pjanić,
  14. Gojko Cimirot,
  15. Sejad Salihović
  16. Goran Zakarić,
  17. Senad Lulić,
  18. Haris Medunjanin,
  19. Izet Hajrović,
  20. Anel Hadžić,
  21. Edin Višća,
  22. Vedad Ibišević
  23. Edin Džeko

(Reprezentacija.ba)