Miralem Pjanić dvadeseti je najbolji igrač na svijetu u prošloj sezoni prema izboru Goala. Romin veznjak zadivio je mnoge fudbalske navijače diljem svijeta, a u intervjuu za Goal govorio je o prošloj sezoni, ambicijama za ovu, reprezentaciji, porodici…, piše Dnevni Avaz.

– Prošla sezona je tek donekle ispunila moja očekivanja, s obzirom na to da je moja želja bio scudetto. Sjajno smo otvorili sezonu, ali samo izgubili ritam, što je Juventus na kraju iskoristio i osvojio naslov. S te strane, žao mi je što nismo uspjeli zadržati korak, ali jasno je da smo napredovali u odnosu na ranije. Postali smo ravnopravan konkurent u borbi za najveći plasman i vjerujem da ćemo u narednoj sezoni podići nivo naše igre i ponovo se boriti za naslov. – govori Pjanić.

– Što se tiče reprezentacije, ispunio sam san da zaigram na Svjetskom prvenstvu i za mene je to zaista posebno iskustvo. Nažalost, u Brazilu nismo uspjeli proći grupu, ali pokazali smo da je pred nama svijetla budućnost. Imamo relativno mlad tim sa tendencijom da još više napredujemo i radujem se kvalifikacijama za Euro, gdje također imamo tešku grupu. – smatra fudbaler Rome.

– Što se tiče mene, zadovoljan sam sezonom, u kojoj sam dokazao svoju kvalitetu. Sretan sam i ponosan što me stručnjaci svrstavaju uz bok sa najvećim zvijezdama fudbala, a to mi je samo poticaj da radim još više i još bolje, jer samo tako mogu napredovati. – kaže Miralem Pjanić, prenosi Dnevni Avaz.

Kakva su vam očekivanja za narednu sezonu?

– Želja mi je da me posluži zdravlje, jer za svakog igrača to je najbitnije. Naravno, cilj je sa Romom ostvariti uspjehe, kako u Seriji A, tako i u Evropi, gdje imamo velika očekivanja. Sa rastom Rome, rastem i ja. – iskren je Pjanić.

Roma je dovela neke velike igrače, a vi ste ostali u timu, jer ste očito shvatili da se ponovno stvara velika Roma, čiji ste jedan od lidera. Može li Roma skinuti Juventus sa trona?

– Pa da. Ekipa se pojačala sa nekoliko odličnih igrača i uz već postojeći kvalitet, vjerujem da možemo mnogo toga napraviti u Italiji. Tu su već Totti, De Rossi, Strootman i ostali, a sada smo se pojačali iskusnim igračima, koji znaju kako je osvajati trofeje. Možda nam je nedostajalo i iskustva i svježine u prošlosezonskim utakmicama, ali sada napokon imamo i širinu u igračkom kadru, što je jako bitno, s obzirom na to da ćemo igrati na nekoliko frontova, a u svim imamo velike ciljeve. – govori naš reprezentativac.

Koliko može Roma u Evropi?

– Nadam se mnogo. Kao što sam rekao: imamo jaku ekipu koja je spoj mladosti i iskustva i vjerujem da možemo jako daleko. Radujem se nastupima u Ligi prvaka, gdje sam već igrao u dresu Lyona i za mene će to biti zaista još jedno posebno iskustvo. – smatra popularni Mire.

Uskoro počinju kvalifikacije za Euro, Bosna i Hercegovina je u teškoj grupi. Kakva su očekivanja?

– Imamo težu grupu nego u kvalifikacijama za SP, ali naša obaveza je da se plasiramo na Euro, kako bismo ispunili još jedan san. Očekivanja su velika, a Belgija će biti glavni konkurent za prvo mjesto. Nećemo potcijeniti ni Wales, Izrael, a posebno Cipar, s kojim otvaramo kvalifikacije, s obzirom na to da znamo koliko su prvi mečevi bitni. Vjerujem da možemo završiti prvi u grupi i na taj način još jednom obradovati navijače naše zemlje, koji će nas, uvjeren sam, na gostovanja pratiti u velikom broju. Već smo navikli na činjenicu da bh. navijači putuju veliki broj kilometara kako bi nas bodrili i prema njima imamo obavezu da igramo još bolje i jače. – kaže Miralem Pjanić.

Izabrani ste za jednog od najboljih veznih igrača na svijetu, što vam to znači?

– To je velika stvar za mene. Znam da je konkurencija bila zaista žestoka i sretan sam što sam se uopće našao među nominiranima. Na terenu uvijek dajem sve od sebe i sretan sam što se moja kvaliteta prepoznala na takav način. Već sam rekao, svaka nagrada, pohvala, priznanje, daje mi motiv da budem još bolji i tako se i ponašam. Iz godine u godinu radim još više i još bolje, kako bih napredovao, jer se ne želim uljuljati. Za igrača je najgore kada pomisli da je dostigao vrhunac. Tada počinje stagnacija, a moja je želja da se nadograđujem iz sezone u sezonu. Uvijek želim biti još bolji. – smatra Pjanić.

U Lyonu vam je Juninho bio mentor, a u Romi Totti. Sada je došlo vrijeme da ste vi mentor nekome. Traže li mladi igrači vaše savjete?

– Mnogo sam naučio uz Juninha, ali i uz Tottija i De Rosija. Sjajno su me prihvatili od prvog dana u Romi i to mi je mnogo pomoglo. Takva dvojica igrača su veliki učitelji, kako igrački, tako i životni i zaista sam im zahvalan na svemu što su uradili za mene. Naravno, svaki mladi igrač koji dođe u Romu dobit će savjet, kako od mene, tako i od ostalih igrača i uvijek sam tu ukoliko nekome treba pomoći. – govori Romin fudbaler.

I na kraju, postali ste porodični čovjek, koliko je to pomoglo u vašem sazrijevanju?

– Jako puno. Svaki slobodan trenutak provodim uz obitelj za koju sam jako vezan. Postao sam otac malog Edina i to je jedna od mojih najvećih životnih pobjeda. Sve dođe i prođe, ali porodica zauvijek ostaje i u dobru i u zlu i samo su roditelji iskreni prijatelji. – zaključuje naš reprezentativac, piše Dnevni Avaz.

(Reprezentacija.ba)