U Nogometnom/Fudbalskom savezu (N/FS BiH) proteklih dana sumiraju utiske poslije historijskog nastupa bh. fudbalske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, ali se, kako kažu, i “punim jedrima pripremaju za nove izazove”.

U posljednje tri godine Savez se konsolidovao na svim organizaciono-administrativnim poljima, posebno na finansijskom planu, a istinsku novčanu injekciju u “kući fudbala BiH” očekuju u augustu, kada bi, zbog učešća na Mundijalu, iz FIFA-e na njen račun trebalo biti uplaćeno oko osam miliona američkih dolara.

“Kada sam stupio na funkciju generalnog sekretara prije četiri godine, imali smo velikih problema i prije same suspenzije od strane FIFA-e i UEFA-e. Prije svega, problemi su bili finansijske prirode, ali i u svakom drugom smislu. Prionuli smo na posao i timski rad donio je rezultate, za što velike zasluge pripadaju Komitetu za normalizaciju i ostalim ljudima koji su se prihvatili posla. Od Saveza smo napravili respektabilnu instituciju. Istinski smo fenomen, jer smo od suspenzije stigli do Svjetskog prvenstva u Brazilu. Osim prvog plasmana BiH na SP, učinjeno je još mnogo pozitivnih stvari i možemo biti ponosni zbog toga”, rekao je za Anadoliju Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH, dodavši:

“Dugove smo uspjeli izmiriti, posebno platiti dugovanja prema poreznim organima. U potpunosti redovno ispunjavamo sve obaveza prema uposlenicima, dobavljačima, državi i ostalima… Naša finansijska situacija uvijek zavisi i od rezultata A reprezentacije, te ćemo, zbog učešća na SP, još bolje finansijski stajati. Planiramo zaradu i od plasmana na predstojeće Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, čime bismo poboljšali ‘krvnu sliku'”.

Odgovorili svim zahtjevima u Brazilu

“Projekt Brazil 2014” iz ugla N/FS BiH je uspješan i to iz više aspekata, poručio je Baković, naglasivši:

“O takmičarskom aspektu ne bih mnogo, zato što to treba prepustiti struci, onima koji su kompetentni da o tome govore. No, biti 20. na svijetu, što je pokazala zvanična FIFA statistika, mislim da nam ne daje razloga da budemo nezadovoljni. Treba uzeti u obzir i da smo mala i složena država i sve probleme sa kojima se suočavamo. Naravno, ostaje žal što se nismo plasirali dalje, jer bismo imali šta reći. Za veliki rezultat treba dosta sreće i iskustva. Ne treba zaboraviti da smo bili jedini debitant na SP-u. Falilo nam je i sudijske pravde, jer nam je u najvažnijoj utakmici protiv Nigerije poništen čist zgoditak Džeke.”

S drugih aspekata, administrativnog, operativnog, logističkog odgovorili smo apsolutno svim zahtjevima na SP-u u Brazilu, pričao je Baković za Anadoliju.

“Imali smo operativni tim koji je bio uz reprezentaciju sve vrijeme, izvršavao sve zadatke u skladu sa FIFA propisima i sa zahtjevima stručnog štaba i igrača koji su nakon SP-a istakli da su imali sve optimalne uslove od pripreme, boravka u Brazilu, putovanja, svega što je bilo neophodnoj jednoj reprezentaciji. Nismo imali nikakvog iskustva, a odgovorili smo svim izazovima”, kazao je Baković.

Fudbalska A reprezentacija BiH 4. septembra prvi put utakmicu će odigrati u Tuzli. Na stadionu “Tušanj” u prijateljskom susretu snage će odmjeriti sa Lihtenštajnom, a iz N/FS BiH najavljuju kako će u narednom periodu bh. državni tim igrati i u drugim gradovima svoje zemlje.

“Intencija je svako prošiti krug stadiona i gradovi na kojima bi igrala A reprezentacija. Dugo smo igrali na olimpijskom Koševu, pa zeničkom Bilinom polju. Probili smo sada led i dogovorili meč u Tuzli protiv Lihtenštajna, gdje će se odigrati prva, historijska utakmica u tom gradu. Želimo da BiH igra i u drugim gradovima. Vjerujemo da će doći brzo vrijeme da naš A tim igra i u Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Mostaru. Radit ćemo puno na tome i nadamo se da će postojati dobra volja u tim gradovima da organizuju neki od prijateljskih susreta, jer za kvalifikacione je potreban određen stepen infrastrukturnih uslova”, istakao je Baković, rekavši da će BiH, zbog sve kompleksnijih kriterija UEFA, domaće utakmice u kvalifikacijama za EURO 2016 igrati na stadionu “Bilino polje” u Zenici:

“U bastion ‘zmajeva’ izvršit ćemo dodatna ulaganja kako bi ispunio sve uslove UEFA za mečeve kvalifikacije za EP.”

Trening kamp počinje raditi za vikend

Moderni Trening kamp N/FS BiH, nakon što je 2. septembra prošle godine svečano otvoren, od narednog vikenda konačno će početi s radom.

“U kampu će debitovati delegati i predstavnici bezbjednosti klubova Premijer lige BiH za kojih će u subotu i nedjelju biti organizovani seminari. Kamp nije predviđen samo za sportske aktivnosti, već će se koristiti i za edukativni sadržaj, tj. seminare i slične manifestacije. Naravno, u njemu će se pripremati naše selekcije, što će učiniti i A reprezentacija početkom septembra, uoči utakmice kvalifikacija za EP, koju će protiv Kipra odigrati u Zenici”, otkrio je Baković u intervjuu za Anadolu Agency.

Najavio je i dodatna poboljšanja u organizaciji domaćih takmičenja, pa i mogućem smanjivanju broja klubova u Premijer ligi BiH.

“Mnogo je ideja čiji je cilj unapređenje ne samo Premijer lige BiH u seniorskoj konkurenciji, nego i juniorskoj, kadetskoj, ženskoj i u malom fudbalu. Učinili smo mnogo formiranjem zajedničkih takmičenja u ženskom, omladinskom, kao i u malom fudbalu, stvorivši dobre pretpostavke za podizanje kvaliteta takmičenja. Za klubove u seniorskoj PL BiH uložili smo mnogo u pogledu sponzorstva. Treću sezonu imamo generalnog sponzora. Osigurali smo i lopte za seniore i timove omladinske državne lige. Od naredne sezone igrat će se Adidas Brazuka loptama. Klubovima smo dali i finansijske olakšice, oslobodivši ih određenog duga, te ih uslovili da ta sredstva moraju uložiti u razvoj infrastrukture”, pojasnio je Baković.

I UEFA je putem N/FS BiH podržala projekt bolje infrastrukture na bh. stadionima.

“UEFA je osigurala sredstva od 1.350.000 eura za poboljšanje infrastrukture sa intencijom da se, prije svega, poprave tereni. U projekt su uključeni i neki klubovi koji su se ranije takmičili u Premijer ligi BiH. Podizanju kvaliteta fudbala pomoglo bi i smanjivanje broja klubova. Međutim, to je kompleksno i otvoreno pitanje o kojem mora odlučiti Skupština N/FS BiH. Vjerujem da će biti konkretnijih prijedloga prema nadležnim organima u funkciji smanjenja broja klubova u PL BiH, kao u drugim manjim zemljama sličnih nama”, rekao je Baković.

Izvanredni odnosi sa FIFA, UEFA i savezima u regiji

Prvi operativac bh. fudbala ističe i da će na prvoj narednoj sjednici Izvršnog odbora N/FS BiH biti razmatrana odluka o ukidanju zabrane prisustva gostujućih navijača na utakmicama PL BiH, uvedene zbog niza incidenata koje su izazvali huligani na i oko stadiona.

“Ima argumenata za i protiv ukidanja odluke. U proteklom periodu dešavali su se sukobi navijačkih grupa. S druge strane, ne kaže se bez razloga ‘fudbal se igra zbog navijača’. Sportski razlozi nalažu da se igra pred što većim brojem gledalaca, i gostujućih, ne samo domaćih, u boljoj atmosferi. U svemu tome, u narednom periodu su i Opšti izbori u BiH. Znamo da su nerijetko stadioni idealan poligon za ispoljavanje nacionalnih i političkih strasti. Članovi IO će sagledati sve i donijeti odluku koja je u tom trenutku najpravilnija”, mišljenja je Baković, uz konstataciju da je odnos N/FS BiH sa navijačkim grupama koje prate reprezentaciju BiH odličan, kao i da su navijači imali ogromnu ulogu u plasmanu na SP.

Baković je kazao i da N/FS BiH ima izvanredne odnose i saradnju sa FIFA i UEFA.

“Sretni smo da imamo FIFA i UEFA i da smo dio velike svjetske i evropske porodice. Od FIFA i UEFA imamo kontinuiranu podrška. Stajali su iza Saveza i kada je bilo najteže. Svaki problem rješavamo zajedno i bez FIFA i UEFA Savez ne bi mogao opstati u periodu iza nas. Sada je lakše. Došlo je vrijeme da se N/FS BiH razvija i provodi sve reforme koje su zahtjevi FIFA i UEFA. I oni su zadovoljni urađenim, jer su svi njihovi zahtjevi za provođenje reformi, standarda i propisa u BiH provedeni bez odstupanja”, istakao je Baković, te o odnosima N/FS BiH sa savezima država u trusnoj balkanskoj regiji za Anadolu Agency zaključio:

“Saradnja je izvanredna. Ljudi iz saveza zemalja bivše Jugoslavije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Slovenije u nama imaju iskrene prijatelje, kao i mi u njima. Ne postoje nikakvi problemi u našim odnosima” kaže Jasmin Baković za Anadoliju.

(Reprezentacija.ba)