Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine nedavno je sa N/FSBiH dogovorio produženje saradnje na još dvije godine, nakon čega se zaputio na odmor u Pariz, piše Oslobođenje.

No, vremena za predah nema, jer Pape već razmišlja o narednim akcijama, odnosno o pripremama za start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, koje ćemo početi u septembru utakmicom protiv Kipra.

Spisak 19. ili 20. augusta

“Spisak ću objaviti 19. ili 20. augusta, ali još ne znam koja imena će biti na njemu”, kazao je Sušić za Oslobođenje, dodavši:

“Rano je govoriti o igračkoj križaljci. Pratim one koje mogu da pratim i razmišljam o igračima, ali sada je rano govoriti ko će biti na spisku. Moguće je da imam problema. Naime, u nekim zemljama prvenstvo će tek početi kada budem pravio spisak, pa neću imati uvid u formu. Zato će biti teško sastaviti ekipu koja će igrati prijateljsku utakmicu protiv Lihtenštajna, odnosno prvo kolo kvalifikacija za EP”.

U ponedjeljak je oproštaj od reprezentacije obznanio Senijad Ibričić. Selektor Sušić nije razgovarao sa sada već bivšim reprezentativcem…

“Nemam komentar. To je njegova stvar i on najbolje zna zbog čega je odlučio da se oprosti”, kazao je Sušić, naglasivši kako nema naznaka da bi još neko od igrača koji su bili na Svjetskom prvenstvu u Brazilu mogao krenuti Ibričićevim stopama.

No, za razliku od Ibričića koji je putovao na Mundijal, na SP-u nije nastupio Ervin Zukanović. Zbog problema sa američkim vizom on nije putovao na turneju u SAD, a nakon nekih izjava u medijima protiv N/SFBiH, odlučeno je da stručni štab na njega neće računati u Brazilu. U međuvremenu Zukanović je promijenio klub, prešao je u italijanski Chievo, a selektor ga nije zaboravio.

“Zukanović ni bilo ko drugi nije otpisan iz reprezentacije. Svi oni koji igraju u kvalitetnim ligama i koji su standardni u svojim klubovima dobrodošli su i bit će u kadru”, objasnio je Sušić.

Najavio je i da bi u predstojećim kvalifikacijama priliku mogli dobiti i neki igrači iz BHT Premijer lige BiH. Podsjetimo, do sada je od domaćih igrača računao samo na golmana Asmira Avdukića, a na širem spisku za Brazil bili su i čuvar mreže Sarajeva Dejan Bandović, te kapiten Željezničara Srđan Stanić.

“U našem prvenstvu ima nekoliko interesantnih igrača, ali ne bih da sada govorim o njihovim imenima. Ne želim da nekoga pomenem, a da se kasnije taj razočara ukoliko eventualno ne dobije poziv. Ali, definitivno ima igrača koji bi nam mogli koristiti”, objasnio je Sušić.

Prcić, Milošević, Vrančić…

Selektor je najavio da će aktivirati priču o Dini Arslanagiću, stoperu Standard Liegea, koji bi u budućnosti mogao igrati za zmajeve, iako je nastupao za mlađe selekcije Belgije.

“Dva puta sam razgovarao sa njegovim ocem. Prije dvije godine i nedavno u Innsbrucku. Sada sam zadužio sekrtera stručnog štaba Elmira Pilava da provjeri dokle je stigla procedura. Nažalost, saznao sam da Arslanagić nije uradio ništa. Ne mogu kleknuti na koljena i moliti ga da pokrene proceduru”, objasnio je Sušić, koji je najavio da razmišlja o još nekim novim igračima koji bi mogli dobiti priliku u predstojećem ciklusu.

Da li su to Sanjin Prcić, Deni Milošević, Mario Vrančić…, saznat ćemo krajem augusta.

(Reprezentacija.ba)