Od dresa nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine danas se oprostio 28-godišnji Senijad Ibričić koji je svoj odlazak obznanio javnosti oproštajnim pismom.

Ibričić je za bh. reprezentaciju igrao od 2005. godine i do sada je upisao ukupno 42 nastupa. Postigao je četiri gola za naš A nacionalni tim.

Senijad Ibričić je rodom iz Krajine, a ljubav prema fudbalu mu je prenijelo njegovo petoro braće, od kojih je najmlađi. Uvijek ističe kako je porodica na prvom mjestu, te kako su mu uz suprugu Anitu i kćerku njegovo petoro braće i otac najvažniji, jer kako kaže, sve drugo u životu prođe, a porodica ostane.

Svoje prve fudbalske korake napravio je u izbjeglištvu u blizini Zagreba, a po povratku u Bosnu i Hercegovinu počinje igrati za NK Podgrmeč, gdje se brzo ističe kao najbolji igrač ovog kluba u njegovoj historiji.

ibricicar

Ivo Sanader ga doveo u Hajduk

Svoju profesionalnu nogometnu karijeru je započeo je u NK Podgrmeč gdje je proveo jednu sezonu da bi zatim 2004. godine prešao u redove Zagreba. Poslije Zagreba otišao je u Split gdje je za ekipu Hajduka igrao u periodu od 2008. do 2011. godine. Transferu u Hajduk prethodila je velika borba između Dinama i Hajduka za usluge našeg reprezentativca, no konačnu riječ po ovom pitanju dao je tada najmoćniji čovjek u Hrvatskoj premijer Ivo Sanader koji je praktično naredio Ibričićev transfer na Poljud.

Za vrijeme igranja u Hajduku dobio je mnoga zvanična priznanja od navijača i građana Splita, a nosilac priznanja “Hajdučko Srce” obećao se na kraju svoje karijere vratiti u Hajduk gdje uživa status istinske legende.

Zbog Hajduka i odlaska na proslavu stogodišnjice splitskog kluba umalo je bio suočen sa sankcijama u reprezentaciji za koju nije igrao dan kasnije protiv Meksika u Atalanti.

Nakon Hajduka uslijedio je transfer u ruski Lokomotiv iz Moskve. Iako je transfer iz Hajduka bio medijski isčekivan dugi period, epizodu u Lokomotivu i neće pamtiti po najboljem, a dovoljan razlog za to jeste podatak da je 2012. i 2013. godinu proveo u posudbama kod Gaziantepspora, odnosno Kasimpase. Trenutno igra za momčad Erciyespora.

Počeo i završio protiv Irana! Odlazi kao gospodin

Senijad Ibričić za reprezentaciju je zabilježio 42 nastupa i postigao četiri gola. Njegov debitantski nastup za reprezentaciju desio se 2. februara 2005. godine u prijateljskom meču protiv Irana, a zanimljivo njegova posljednja utakmica za reprezentaciju u kojoj je bio u konkurenciji također je bila protiv Irana, ali ovaj put na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Svoj posljednji nastup za Zmajeve napravio je na prijateljskoj utakmici protiv Meksika u junu ove godine u Chicagu.

Treba reći da u vrijeme nebiranja riječi od strane igrača prema trenerima i saigračima diljem Europe koji su bili zapostavljeni od strane svojih selektora Senijad Ibričić iz reprezentacije odlazi kao pravi gospodin, uz vrlo korektne stavove.

Prvijenac u dresu Zmajeva protiv Bugarske

Ibričić je svoj prvi gol u bh. selekciji postigao u prijateljskom susretu protiv Bugarske kada smo poraženi sa 1:2. Bila je to ujedno prva utakmica tadašnjeg selektora Miroslava Blaževića na klupi BiH.

Zatim je postigao gol u tadašnjoj rekordnoj pobjedi BiH nad Estonijom 2008. godine  (7:o).

Treći gol postigao je protiv Armenije u Yerevanu kada su Zmajevi trijumfovali sa 0:2.

Posljednji gol za bh. nacionalni tim dao je 3. septembra 2010. godine u kvalifiakcionoj utakmici protiv Luksemburga.

Senijad Ibričić je bio dio momčadi koja je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo. Također je bio uvršten na spisak igrača za Mundijal, ali nije upisao nijedan nastup u Brazilu.

(Reprezentacija.ba)