Asmir Begović jedan je od najomiljenijih reprezentativaca Bosne i Hercegovine među navijačima. Za engleske medije naš golman govorio je o prvom nastupu naše repreznetacije na Svjetskom prvenstvu. Utakimca protiv Argentine na Maracani za Begovića je bila nešto posebno.

“Bila je to posebna uspomena koju ću pamtiti tokom cijele svoje karijere i tokom cijelog svog života. Biti tamo je poput ostvarenja sna i doživljavanja osjećaja koji želite da traje cijeli život.” opisuje Asmir Begović prvu utakmicu naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

Asmir Begović je prije Bosne i Hercegovine branio boje Kanade u koju je izbjegao zbog rata u našoj domovini.

“Uživao sam sve prednosti koje sam imao igrajući za reprezentaciju Kanade, ali sam uvijek razmišljao o tome kako bi bilo igrati za Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, nikada nisam bio siguran da će me pozvati u reprezentaciju. Zaigrati za BiH bio je dug i veliki proces. Da sam zaigrao za seniorski tim Kanade ne bih više mogao mijenjati reprezentacije, tako da sam nakon poziva za bh. reprezentaciju dugo razmišljao i donio tešku odluku. Bila je to najbolja odluka.” iskren je Begović.

Asmir Begović sa nenom

Asmir Begović sa nenom u Sarajevu

Bosnu i Hercegovinu odabrao je srcem, ali i zbog fudbalskih razloga.

“Vodio sam se i privatnim i profesionalnim razlozima. BiH je država u kojoj sam se rodio, moja porodica će tamo moći gledati moje utakmice i predstavljati njih bila je velika stvar. Još važnije je bilo što ću sa Bosnom i Hercegovinom igrati redovno u kvalifikacijama za europska i svjetska prvenstva. Mislio sam da u dresu BiH mogu bolje napredovati kao i igrač, a jednom predstavljati i svoju zemlju na velikom takmičenju. Bila je to prava odluka i nikada nisam ni najmanje požalio zbog nje.” govori naš golman.

Asmir Begović smatra kako smo protiv Nigerije igrali ispod svog punog kapaciteta.

“Biću iskren mislim da smo bolji tim od Nigerije, ali da to nismo pokazali. Nismo igrali sa našim punim kapacitetom i Nigerija je iskoristila naše slabosti, te napravila dobar posao i natjerala nas da skupo platimo greške koje smo napravili. Protiv Argentine smo pokušali napraviti najviše što se moglo i mislim da smo Argentinu doveli do granice. Na kraju krajeva izgubili smo autogolom i posebnim golom Messija. Mislim da je to dobra strana našeg nastupa, jer sada možemo reći da smo igrali dobro na najvećoj svjetskoj pozornici protiv jedne od najboljih svjetskih reprezentacija. Trebamo tako i nastaviti.” govori Asmir Begović.

asmi_begovic_1

Vjeran je svome Stoke Cityu, sve dok mu ne kaže da mijenja sredinu.

“Nije tajna da kao i svaki igrač želim igrati na najvišem nivou, ali za sada nemam informacije da napuštam Stoke tako da ne mogu o tome govoriti. Sada imamo vrlo dobrog menadžera i vrlo dobrog predsjednika. Žao mi što im mogu pomoći da klub dodatno napreduje. Dok ne dobijem informaciju da napuštam Stoke u potpunosti sam fokusiran na moj klub i njegov napredak.” realan je popularni Bega.

Asmir Begović sa suprugom i kćerkom

Asmir Begović sa suprugom i kćerkom

Asmir Begović u sretnom je braku sa suprugom Nicolle. Upoznali su se na specifičan način.

“Bili smo u malom kafiću i primjetio sam je ranije kako je ušla sa svojim prijateljicama. U jednom trenutku došlo je do svađe i tuče između drugih pijanih gostiju, nakon čega samzagrlio Nicolle i zaštitio je. Napravio sam malu macho gestu.” opisuje Asmir prvi susret sa svojom suprugom sa kojom je u sretnom braku u kojem imaju kćerkicu Taylor.

(Reprezentacija.ba)