Selektor Safet Sušić u narednim će danima iz Pariza otputovati u Liege gdje će se sastati sa stoperom Standarda Dinom Arslanagićem (21) i njegovim ocem Orahnom, saznaje Reprezentacija.ba.

Pape želi u narednim kvalifikacijama u svom timu imati jednog od najboljih stopera belgijske lige i bivšeg mladog reprezentativce ove zemlje.

Orhan Arslanagić i Safet Sušić imali su sastanak i u Innsbrucku u martu ove godine, no Sušić nije mogao garantovati da će Dino Arslanagić biti pozvan na Svjetsko prvenstvo u Brazil, kao ni da će potrebna procedura promjene sportskog državljanstva biti finalizirana do Mundijala, pa do konačnog dogovora nije ni došlo.

Sada Pape garantuje da će računati na Arslanagića u kvalifikacijama za Euro 2016, tako da je za očekivati kako će ovaj 21-godišnji stoper ubrzo pokrenuti proceduru promjene sportskog državljanstva.

Sušić u narednim kvalifikacijama postepeno želi podmladiti ekipu, te se na Arslanagića gleda kao na dostojnu zamjenu kapitena Emira Spahića čija je budućnost u reprezentaciji neizvjesna. Osim poznih godina Spahiću ne ide u korist ni što je kočijaškim odnosom sa medijima u potpunosti pogoršao odnose reprezentacije i predstavnika sedme sile, te prouzrokovao izuzetno lošu atmosferu i rejting reprezentcije u domaćoj javnosti. Ukoliko NFSBIH u FIFA-i uspije “pogurati” brži završetak procedure promjene Arslanagićevog sportskog državljanstva, za očekivati je da će Dino za Zmajeve debitovati već u septembru.

U Liegeu će se pričati sigurno i o Deniju Miloševiću (19), jednom od najtalentovanijih veznih igrača belgijskog šampionata koji već igra za seniorski tim Standarda. Popularni “Bosniakos” nema dileme, on što prije želi zaigrati za U21 selekciju Bosne i Hercegovine.

Pape u odbranu želi vratiti i Ervina Zukanovića, koji će svoj poziv u reprezentaciju napisati sam ukoliko bude igrao redovno za Chievo. Mjesto u veznom redu u reprezentaciji svojim redovnim igrama za klub izboriće se i Sanjin Prcić.

Kako mu je interes ekipe uvijek bio na prvom mjestu i puno važniji od ličnog ega, vjerujemo kako Safet Sušić nije otpisao ni Borisa Pandžu.

Jasno je, Pape želi osvježiti ekipu i u kvalifikacijama za Euro 2016 krenuti sa najjačim snagama koje Bosna i Hercegovina ima.

(Reprezentacija.ba)