Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine odlučit će ko će biti novi selektor naše reprezentacije.

Dva su glavna kandidata Safet Sušić i Duško Bajević. Pape ima rezultate i kontinuitet, te podršku rukovodstva NFSBIH, igrača i većeg dijela navijača, dok “Princ sa Neretve” sa sobom donosi bogato iskustvo, nešto krući i disciplinovaniji način vođenja tima, ali i dobro poznavanje bh. reprezentacije koju aktivno prati već duže od dvije godine. Gledajući javnost, oba rješenja će biti dočekana sa odobravanjem.

Safet Sušić ima sigurnu podršku rukovodstva NFSBIH, te dobrog dijela članova Izvršnog odbora krovne kuće bh. fudbala. Ipak, iako je jednoglasno izabran za selektora, ovaj put u Izvršnom odboru Saveza ima i onih koji Sušića više ne žele na klupi Zmajeva. Neki mu zamjeraju što NFSBIH neplasmanom u osminu finala u Brazilu nije zaradio značajna finansijska sredstva, a u isto vrijeme čini se namjerno zaboravljaju da im je upravo Sušićeva selekcija u budžet inkasirala oko 10 miliona dolara.

Nezvanične informacije govore kako postoji mogući scenarij u kojem će članovi Izvršnog odbora iz entiteta Republika Srpska prvobitno podržati Sušićev izbor, no da će nakon što pojedini predstavnici entiteta Federacije BiH, sa kojima su u dogovoru, predlože Duška Bajevića za selektora i oni, zbog kompromisa, promijeniti svoje mišljenje i uskratiti podršku Safetu Sušiću, kako bi se, tobože, spriječio razdor među članovima Izvršnog odbora.

Predstavnicima iz entiteta RS u biti je svejedno ko će biti novi selektor, no ovakvim se manverom žele ponovo pokazati spasiocima i konstruktivnim dijelom Fudbalskog saveza BiH kako bi kasnije na račun toga mogli tražiti nove ustupke i privilegije.

Sjećamo se svi kako su svoju odluku da će podržati promjenu ustava NFSBIH predstavnici iz manjeg bh. entiteta prikazali kao odluku koju su donijeli zbog kompromisa i spasa krovne kuće bh. fudbala, kao da su zaboravili da dok je NFSBIH pod suspenzijom i sankcijama UEFA-e i FIFA-e ni njihovi klubovi, lige i organizacija neće moći predugo preživjeti.

Za nadati se kako će se Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH prilikom donošenja odluka uvijek voditi sportskim kriterijima, te da će dugoročni ciljevi biti prioritet ispred sitnih ličnih i lokalnih interesa.

(Repreznetacija.ba)