Nakon golijada u grupnoj fazi Mundijala u Brazilu, u osmini finala smo gledali isrpljene i neefikasne igrače, a plasman u četvrfinale izborili lideri grupa prve faze turnira

SARAJEVO (AA) – Nakon što je u grupnoj fazi Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu oboren dosadašnji rekor Mundijala sa postignutih 2,83 golova po meču, visoke temperature i vlažnost zraka su uzele danak i izmorivši igrače utjecale na slabije fudbalske predstave i manje golova na utakmicama osmine finala, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na ukupno 48 utakmica grupne faze Mundijala u Brazilu postignuto je ukupno 136 golova, što je za šest više od dosadašnjeg rekorda postavljenog na SP-u 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, ali ta efikasnost nije ponovljena u drugoj fazi turnira.

Na osam utakmica osmine finala postignuto je svega 18 golova, što je manje u odnosu na prethodne Mundijale. Pet putnika u četvrtfinale je određeno nakon produžetaka ili izvođenjem jedanaesteraca. Najefikasnije utakmice osmine finala su završene rezultatom 2:1, a riječ je o mečevima Holandija-Meksiko, Njemačka-Alžir i Belgija-SAD.

Tokom iste faze takmičenja na prošlom Mundijalu u Južnoj Africi su postignuta 22 gola, a na samo dva meča su igrani produžeci.

Razloge za slabiji učinak golgetera u osmini finala SP-a u Brazilu treba tražiti u iscrpljujućim vrućinama i vlažnom zraku, ali i u izvanrednim predstavama golmana.

Temperature tokom nekim mečeva su dostizale i 35 stepeni Celzija, a vlažnost zraka se penjala i do 80 posto. Uprkos jednominutnim odmorima koje su sudije dozvoljavale na utakmicama, igrači su bili vidno iscrpljeni i umorni.

Dobre igre golmana su također jedan od razloga što se mreže golova nisu češće tresle u drugoj fazi Mundijala u Brazilu. Meksički golaman Guillermo Ochoa je bio izvanredan protiv Holandije, a i američki golman Tim Howard je na sinoćnjem meču protiv Belgije bio nesavladiv u regularnom toku utakmice.

Kada je riječ o pretendentima za najveće zvijezde Mundijala, tu su zasigurno najzapaženiji mladi Kolumbijac James Rodriguez i argentinski as Lionel Messi.

Talentovani dvadesetdvogodišnji Kolumbijac, kojeg je Monaco prošle godine platio 45 miliona eura, je svojim dobrim igrama odveo Kolumbiju među osam najboljih. On je u dosadašnja četiri meča postigao pet golova i vodeći je na listi strijelaca, a imao je i dvije asistencije za gol svojih saigrača. On je na pravi način “iskoristio” odsustvo povrijeđenog asa Radomela Falcaoa i postao glavna uzdanica svoje nacije u Brazilu.

Argentinski fudbalski virtuoz Messi je često kritikovan zbog svojih nastupa na dva prošla Mindijala, ali je na svom trećem Mundijalu u Brazilu ponio kapitensku traku i istakao se kao najzaslužniji za plasman Argentine u četvrtfinale.

Messi je postiga ukupno tri gola, a izvrsnom asistencijom saigraču Angelu Di Mariji je osigurao svojoj reprezentaciji plasman među osam najboljih. Iako je i na Messiju vidljiv jasan umor zbog loših vremenskih uvjeta igre, on je ipak pokazao da mu je potrebno samo malo vremena i prostora da riješi utakmicu u korist svog tima.

Još jedna zanimljivost na Mundijalu u Brazilu je i činjenica da su se u četvrtfinale plasirali lideri svih osam grupa prve faze turnira.

(Reprezentacija.ba)