Edin Džeko nije slučajno najomiljenija osoba u Bosni i Hercegovini. Njegovi mnogobrojni golovi u dresu reprezentacije i Manchester Citya jedan su od najvećih uzročnika sreće i osmijeha za Bosance i Hercegovce. Naš najbolji napadač i van terena se brine da nacrta što više osmijeha na tužnim licima, pa je tako organizator i učesnik nebrojenog niza humanitarnih akcija. Ne smijemo zanemariti ni snažnu diplomatsku promociju koju Dijamant radi za Bosnu i Hercegovinu koji je svojim kvalitetom i uspjehom naučio stotine miliona ljudi diljem svijeta “kto je ta i što je ta Bosna da prostiš”.

aplikacija-slika

Ipak, zbog svog ličnog karaktera ili loših savjetnika koje ima oko sebe, Edin Džeko kao da je malo zastao na svom usponu ka statusu istinske fudbalske zvijezde i pravog sportskog profesionalca kakav može da bude poput  Raula, Zidana, Del Piera, Pirla, Beckhama, Ronalda…

Prije nekoliko godina iz ne baš poznatih razloga naš najbolji napadač odlučio je na jedan pomalo primitivan način ignorisati domaće medije. Odluka da li će Edin Džeko kao građanin i fudbaler Manchester Citya komunicirati sa bh. novinarima apsolutno pripada samo njemu, no šta će Edin Džeko raditi kao fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine više nije stvar njegovog slobodnog izbora, nego kodeksa i pravilnika Fudbalskog saveza naše zemlje.

Pojedini reprezentativci kao da su zaboravili da oni nakon prihvatanja poziva u reprezentaciju BiH moraju preuzeti i određene obaveze i formalnosti, koje prevazilaze samo ono što se od njih temeljno traži, da na terenu pokažu svoje najbolje lice.

Pjanić ranije napustio trening, "zmajevi" žele častan oproštaj od Mundijala

Ponašanje fudbalskih reprezentativaca BiH – propust NFSBIH

Svaki fudbalski reprezentativac koji prihvati poziv selektora i dođe na okupljanje reprezentacije u tom trenutku postaje uposlenik Fudbalskog saveza BiH koji će za obaveze koje ima tokom okupljanja reprezentacije na kraju dobiti finansijsku nagradu u vidu premije, odnosno plate.

Činjenica da Edin Džeko ne želi komunicirati sa bh. medijima, baš poput njegovog kolege i kapitena Emira Spahića, se može okrakterisati samo kao propustom Fudbalskog saveza BiH.

Primjera radi, bivši menadžer Manchester Uniteda sir Alex Ferguson dugi niz godina nije zbog revolta želio dati izjavu za britansku državnu televiziju BBC. Niko ga nije mogao natjerati na to, ali je zbog prekršaja pravilnika Fudbalskog saveza Engleske Alex Ferguson plaćao na godišnjem nivou kaznu od 60 hiljada funti.

Fudbalski savez BiH bi trebao svim svojim igračima uz slanje poziva slati i pravilnik ponašanja i listu obaveza čije prihvatanje izvršavanja moraju potpisati kako bi postali fudbalskim reprezentativcima BiH.

Neopravdana kašnjenja na pripreme, neprimjeren riječnik ili ignorisanje prema novinarima i navijačima, eventualne svađe sa saigračima iz reprezentacije i druga neprimjerena ponašanja morala bi, dakle, biti i formalno zabranjenjena i podložna sankcijama.

Bh. mediji reprezentaciju čuvaju kao novorođenče

Nažalost, prema nezvaničnim informacijama pojedini naši reprezentativci uzeli su sebi za pravo i da zabrane novinarima da putuju u avionima koje je FIFA dala na raspolaganje u Brazilu Fudbalskom savez BiH, ali i da traže od predstavnika Fudbalskog saveza BiH da zabrane boravak novinarima u istim hotelima gdje boravi i reprezentacija, iako su predstavnici bh. medija uredno rezervisali i platili sobe u dijelovima hotela koji uopšte nisu povezani sa zatvorenim dijelovima namijenjenim našim Zmajevima.

Šteta je što naši reprezentativci, selektor, ali i predstavnici NFSBIH nisu svjesni da su bh. novinari jedinstven primjer predstavnika medija koji su, uz izuzetno rijetke izuzetke, uvijek bili zaštitinički i dobronamjerno nastrojeni prema svojoj reprezentaciji, koju su pazili kao novorođenče, svjesni da Zmajevi predstavljaju nešto najbolje što Bosna i Hercegovina ima. Pogledajte šta pišu o svojim igračima Englezi, Hrvati, Srbijanci i sve će vam biti jasno kakav idealan tretman imaju bh. fudbaleri.

Nadamo se svakako da će predsjednik NFSBIH Elvedin Begić i njegovi saradnici naći snage da pobijede očigledan strah od pojedinih reprezentativaca, te da će primjenama pravilnika koji će važiti za sve reprezentativce, riješiti i ovaj problem, koji je vjerovatno jedina mrlja koja narušava idealnu atmosferu koja krasi i vlada u našoj reprezentaciji, jer kako već rekosmo, ne postoji ni jedan suvisao razlog zašto kapiten fudbalske reprezentacije ili njen najbolji strijelac u mjesec dana priprema za Svjetsko prvenstvo nisu dopustili domaćim novinarima da im postave barem jedno pitanje.

dzeko gol obala slonovace (14)

Edin Džeko – uz svoje ljudske i profesionalne kvalitete preodređen za uspjeh

Opet se vraćamo na glavnog aktera ove priče, Edina Džeku, našeg Dijamanta, koji sa svim svojim ljudskim i fudbalskim  kvalitetama ima sve predispozicije da postane pravim šampionom profesionalnosti i džentlmenom ponašanja, što i nije lako, jer je svakodnevno suočen sa ogromnim pritiskom dobronamjerne i zlonamjerne javnosti.

I na kraju moramo reći, kritike da se Edin Džeko nije trudio u dresu reprezentacije u dosadašnjim utakmicama na Svjetskom prvenstvu, uistinu su neprimjerene.

Ako ste zaboravili, Edin Džeko je protiv Nigerije postigao gol, pogodio stativu, napravio iz ničega nekoliko odličnih šansi za našu reprezentaciju. Nažalost, realizacija nekada jednostavno ne bude na željenom nivou i pored najveće želje i umijeća.

I zato navijači poštujte svoje Zmajeve, ali i Zmajevi ne zaboravite da vaš model ponašanja preuzimaju stotine hiljada mladih Bosanaca i Hercegovaca i ono mora biti bez najmanje mrlje.

(Reprezentacija.ba)